Zondagmiddag 15 november heeft de derde editie van de Verhalenwedstrijd van het Texelfonds plaatsgevonden in De Buureton. De belangsteling was groot, 135 mensen luisterden naar acht verhalen, die door juryleden Riet Veenendaal en Kees Dekkers uit 23 inzendingen waren verkozen. De genomineerden, die hun verhalen zelf voorlazen, werden meestentijds met een muisstil publiek geconfronteerd. Voor het eerst werd onderscheid gemaakt tussen mensen die beroepsmatig met teksten werken (professionals) en amateurs. De profs konden één prijs verdienen, die zijn qua aantal namelijk in de minderheid, de amateurs drie prijzen.
Jan van Dijk uit Oosterend won in de categorie amateurs met het verhaal ‘Bijna Scheepsramp’ de eerste prijs, Nel Rommets werd met ‘De Poon’ tweede en Hillie Keijzer-Vlas bezette met ‘Sleutel tot de freeheid’ de derde plaats.
Bij de professionals kwam de jury er niet uit. Ze besloot Frans Hopman en Gerard Timmerman, die repectievelijk een verhaal over hun opa en vader instuurden, ex aequo de eerste prijs te gunnen.
Het is traditie dat de winnaars hun prijs, een bedrag van €100,- aan een goed Texels doel schenken. Ook ditmaal kregen de prijzen een goede bestemming.
De verhalen zijn in gebundelde vorm overhandigd aan de Historische Vereniging. De middag werd besloten met een eerbetoon aan de in 2010 overleden Willem Kikkert. Zijn vrouw Maatje las het gedicht ‘Glorie van Gijssie’ voor.
Alle vijf prijswinnaars namen voor het eerst deel aan de wedstrijd. Van de 23 inzendingen waren er overigens tien schrijvers die bij het Texelfonds hun debuut maakten.

Onderstaand het juryrapport en alle 23 ingezonden verhalen. 

Juryrapport verhalenwedstrijd 2015

Aris_Bremer_Een_avondje_alleen
Aris Bremer Heb ik weer
Berth Boogaard een muis in huis
Berth Boogaard koppiestied
Berth Boogaard met de bus mee voor de oorlog
Corrie Timmer Zonde
Erna Drijver Van top tot tenen
Frans Hopman boer Frans
Gerard Timmerman Pa
Gerard Witte Liften
Gré Dros Hakkawee
Gré Dros Tante Sien
Hillie Keijzer-Vlas Sleutel
Jan van Dijk Bijna scheepsramp
Maatje Kikkert Glorie van Gijssie
Marianne Witte Kakmadam
Marianne Witte Mijn lievelingskleur
Marieke van Elst Muizenfamilie
Nel Rommets De Poon
Paula van Tongelen-Prins Kanoën
Riny Wielinga Cocky
Simon Dros Bevolkingsonderzoek bew
Willem Vlas Verschil van inzicht

Texelfonds
Postbus 56
1790 AB Den Burg

Bankrelaties
Rabobank: NL75RABO0156730820
Van Lanschot: NL53FVLB0226006638

ANBI

TOP