De vierde editie van de verhalenmiddag op 13 november in De Buureton was een groot succes. De 130 kaartjes waren in een mum van tijd weg en een aantal mensen kwamen zelfs op een reservelijst. Dit jaar was de verhalenmiddag voor het eerst onderdeel van het Texelfondspodium en de presentatie was in handen van Gerrit Verhoeven.
De kwaliteit van de 35 ingezonden verhalen was hoog en veelal met historische waarde. De jury, bestaande uit Lidewy Hendriks en Joop Rommets, had de moeilijke opdracht om acht verhalen uit te kiezen, die de inzenders zelf voorlezen.
De acht genomineerde verhalen waren van Erna Drijver, Gerard Kuip, Henk Snijders, Jan van Tunen, Krista Mirjam Dijkerman, Marianne Witte, Nel Rommets en Simon Dros.
Gerard Kuip nam het publiek mee naar de tijd dat de Ouweskiller jeugd dagelijks met de boot in Den Helder naar school ging. Het ging er soms wild aan toe en het lukte de Teso-conducteur niet altijd om de orde te bewaren.
Een grappig verhaal van Jan van Tunen over de Hoornder muziekvereniging DEK werd door zijn dochter Jolanda van Tunen ten gehore gebracht.
Hilarisch was het verhaal van Henk Snijders over de agressieve haan, die twee keer toesloeg.
De zaal was muisstil en ontroerd bij het horen van Fossiel van Krista Mirjam Dijkerman. Zij beschreef haar ervaring in de het verpleeghuis Texel. Een kwetsbaar ontroerend moment tussen een verpleegkundige en een patiënt met dementie.
Erna Drijver nam de zaal mee in de verwikkelingen van haar oma, die hoogzwanger met de holle reg in de Skilsloot belandde en korte tijd later beviel van een tweeling!
Lachen en rillen kon het publiek bij het verhaal van Marianne Witte, die verhaalde over het breiboekje van tante Agnes, die haar tijd vooruit was en met de breimachine voor de hele familie breide. Niet alleen patronen, maar allerlei grappige aantekeningen kwamen naar voren. Dat die lieve breitante menig muis aan haar breipen spietste zorgde voor gelach in de zaal!
Nel Rommets vertelde haar belevingen als kind in de oorlog, herinneringen die naar boven kwamen door een krantenknipsel uit de Texelse Couranten uit 1988. Indrukwekkende beeld van een 10-jarig meisje, die in Den Helder woont en vanaf de dijk uitkijkt naar het kerkje van Den Hoorn. In alle toonaarden was er het verlangen naar vrede, pace, paece.
Simon Dros verhaalde over de voorspellende droom van een Ouweskiller, Piet fon de kale, over een dijkdoorbraak op tweede kerstdag. Het hele dorp was in rep en roer en er werd dijkbewaking ingesteld bij de Witte Punt. Later bleek de droom een vergissing en had Piet weer gedroomd dat de dijkt niet doorbreekt!

Nel Rommets, Gerard Kuip en Simon Dros kregen alle drie een cheque van € 100,= uitgereikt voor hun verhaal en hebben dit bedrag aan een Texelse goede doelen toegekend, respectievelijk: verwenzorg in het verpleeghuis, de Historische Vereniging Texel en de Hospice.
De 35 verhalen zijn gebundeld en twee exemplaren zijn in ontvangst genomen door Maaike Vonk voor de bibliotheek. Eén exemplaar is uitgereikt aan Gerard Kuip voor de Historische Vereniging.
Het Texelfonds wenst u veel leesplezier met álle 35 verhalen en het juryrapport.

Juryrapport verhalenmiddag 2016

Texelfonds
Postbus 56
1790 AB Den Burg

Bankrelaties
Rabobank: NL75RABO0156730820
Van Lanschot: NL53FVLB0226006638

ANBI

TOP