Jaarvergadering Texelfonds

Corona gooide meerdere keren roet in het eten, maar zaterdag 25 september hopen we dan toch eindelijk bij elkaar te komen voor de jaarvergadering van het Texelfonds.

Tijdens deze bijeenkomst leggen we financiële verantwoording af, blikken we terug op projecten die we hebben ondersteund en vertellen we over onze toekomstplannen. Uiteraard krijgt u de gelegenheid al uw vragen over het Texelfonds te stellen.

Bovendien hebben we enkele interessante sprekers uitgenodigd voor een presentatie. Remco

...

Lees verder...

Texelfonds steunt reconstructie vinvis en Zilveren Camera

TexelsMuseumTekeningHet Texelfonds stelt € 1.000 beschikbaar voor de reconstructie van de vinvis die vier jaar geleden tussen strandpaal 17 en 18 aanspoelde. Bedoeling is dat het achttien meter lange skelet bij Ecomare wordt tentoongesteld.

Het in elkaar zetten van het enorme zeezoogdier is een kostbare klus. De Stichting Texels Museum begroot de reconstructie op ongeveer € 20.000 en hoopt daarvan € 12.000 binnen te halen via crowd funding. Wie dat wil, kan één of meer botten sponsoren. Het Texelfonds vindt het leuk de reconstructie

...

Lees verder...

Texelfonds steunt TESO-tentoonstelling en Voedselbank

Het Texelfonds stelt € 4.500 beschikbaar voor een tentoonstelling over de geschiedenis van TESO in het voormalige stuurhuis van veerboot Schulpengat.
Dat heeft het bestuur besloten in de vergadering van juli. Het betreft een groot project, dat wordt gedragen door Maritiem en Juttersmuseum Flora, Stichting Juttersmuseum Texel en TESO en waarmee een investering van ruim vier ton is gemoeid. De initiatiefnemers stellen “een echte familietentoonstelling” in het vooruitzicht, “waarin met behulp van

...

Lees verder...

Veel aanvragen voor Texelfonds

Ondanks de coronacrisis zitten Texelaars niet bij de pakken neer en worden volop plannen gemaakt. Dat concludeert het bestuur van het Texelfonds, dat de laatste tijd opvallend veel aanvragen voor een financiële bijdrage ontving. In de vergadering van maart werden er maar liefst zes gehonoreerd.

Het grootste bedrag, een bijdrage van € 5.000,- is bestemd voor een nieuwe verwarmingsinstallatie voor de gymzaal van ’t Skiltje. De oude is volgens de beherende stichting zeer verouderd en niet meer

...

Lees verder...

Texelfonds steunt muziek en podiumcultuur

Het Texelfonds ondersteunt initiatieven om de popmuziek en de podiumcultuur een impuls te geven. Belangrijk, vindt het bestuur, omdat de cultuur op het eiland zwaar te lijden heeft onder de coronamaatregelen.
Het project van de groep TEMPO om Texelse bands een promotiefilmpje te laten maken, wordt ondersteund met een bedrag van € 3.720. Het gaat om drie nummers, die live worden ingespeeld in de Jugsound Studio van Rikus Kloosterhuis in Oudeschild. De bijdrage wordt betaald uit het

...

Lees verder...

Steun voor Walvisvaarders Huisje, Kinderboerderij Texel en OSG De Hogeberg

De mensen van de Stichting ’t Walvisvaarders Huisje hebben het plan opgevat in eigen beheer een boek uit te geven over de geschiedenis van het zeventiende-eeuwse huisje in Den Hoorn dat ze beheren. Hun doel: aandacht voor het in standhouden van cultureel erfgoed en de bijdrage die Texelse vrijwilligers daaraan leveren. We hebben besloten dit mooie initiatief te steunen met een gift van € 1.000,-.

Steun kennen we ook toe aan de vrijwilligers van Kinderboerderij Texel in Den Burg, waar de vloer

...

Lees verder...

Texelfonds steunt IJsclub Oudeschild

IJsclub Oudeschild krijgt € 2.500,- van het Texelfonds voor een grootschalige opknapbeurt van de ijsbaan in het dorp.

De ijsclub heeft veel last van biezengras en algen, die een gevaar vormen voor de kwaliteit van het ijs. Om dat aan te pakken, moet de grasmat worden verwijderd en het terrein opnieuw afgevlakt en ingezaaid.

Het is de bedoeling dat na de renovatie ook Koningsdag en andere dorpsfestiviteiten op de baan worden gehouden. Deze activiteiten vonden tot voor kort plaats op het

...

Lees verder...

Georgische film over Russenoorlog vertaald

Het Texelfonds stelt € 900,- beschikbaar voor de ondertiteling van Gekruisigd Eiland, een speelfilm over de Russenoorlog die in 1968 in Georgië werd gemaakt.

De film is in Nederland al lang niet meer beschikbaar, maar de Texelse documentairemaker Arnold van Bruggen maakte tijdens een bezoek aan Georgië in 2009 een digitale kopie van de laatste filmrollen.

Van Bruggen wil de hele film, die ongeveer 80 minuten duurt, in het Nederlands ondertitelen. Idee is daarna publieke vertoningen te

...

Lees verder...

Verrijk Je Buurt krijgt gestalte

VJB Den HoornIn verschillende dorpen op ons eiland is de afgelopen tijd hard gewerkt aan Verrijk Je Buurt, ons verjaardagscadeautje aan de Texelse samenleving.

Zoals bekend dienden bewoners afgelopen winter maar liefst vijfendertig kansrijke ideeën in om hun dorp of wijk te verfraaien. Door de coronacrisis lag het project een tijd stil, maar in juli hakte het bestuur alsnog de knopen door. Vijftien voorstellen werden gehonoreerd en mochten dus op financiële steun van het Texelfonds rekenen.

Daarna konden de

...

Lees verder...

Geld Texelfonds voor dorpshuis De Hof

Stichting De Hof ontvangt € 2.500 van het Texelfonds als bijdrage in het moderniseren van het Koger dorpshuis.

De Hof ondergaat een complete ‘make over’. Zo worden de wanden en de bar geschilderd, zijn nieuwe stoelen, tafels en barkrukken besteld en wordt het bestaande ruim 25 jaar oude tapijt vervangen door een nieuwe pvc-vloer. Een groot deel van de werkzaamheden wordt uitgevoerd door vrijwilligers.

Het Koger dorpshuis voorziet duidelijk in een behoefte. Uit een enquête onder bewoners van De Koog

...

Lees verder...

Texelfonds steunt hospice en opera

Het Texelfonds steunt Hospice Texel met een bijdrage van €4.500, bedoeld voor de opleiding en begeleiding van vrijwilligers. Een bedrag van €1.500 gaat naar de Opera4daagse.

Hospice Texel beschikt over zo’n 65 vrijwilligers, die in tweetallen de beroepskrachten van de thuiszorg ondersteunen bij de lichamelijke verzorging van hun gasten. De gasten van het hospice zijn mensen die zijn uitbehandeld en naar het hospice komen om te sterven.

De vrijwilligers krijgen een basiscursus palliatieve zorg

...

Lees verder...

Texelfonds steunt Novalishoeve/Tante Jans

Voor de inrichting van een gemeenschappelijk huis van Novalishoeve en Tante Jan stelt het Texelfonds € 5.000 beschikbaar.

Het huis staat in nieuwbouwwijk De Tuunen in Den Burg en biedt een thuis aan kwetsbare jongeren van Novalishoeve en ouderen met geriatrische problemen van Tante Jans. Deze mensen hebben hun eigen woning, maar kunnen in dit gemeenschappelijke pand bijvoorbeeld hun verjaardag vieren en gezamenlijk eten, knutselen en workshops houden. Met de steun van het Texelfonds wordt het huis

...

Lees verder...

Verrijk Je Buurt steunt projecten in alle dorpen

Van een pruimentaartbakevenement in De Waal tot een magazine met oorlogsherinneringen in Den Hoorn: het Texelfonds heeft in totaal vijftien voorstellen voor het project Verrijk Je Buurt gehonoreerd, verspreid over het hele eiland. In totaal gaat het om een bedrag van ruim €32.000.

Verrijk Je Buurt is het verjaardagscadeautje aan de Texelse samenleving van het Texelfonds, dat in november het vijftienjarig bestaan vierde. Texelaars die ideeën hadden om hun buurt of dorp nog net iets leuker of

...

Lees verder...

Interview met scheidend voorzitter Jan Beijert

Tijdens de uitzending van Texel Kijken en Luisteren van zondag 26 juli is scheidend voorzitter Jan Beijert geïnterviewd door de presentator van de uitzending Elias Marseille.

Via onderstaande link kunt u het interview bekijken.

Interview Jan Beijert zondag 26 juli 2020

 

Lees verder...

Nieuwe voorzitter

Het Texelfonds heeft een nieuwe voorzitter. In de bestuursvergadering van woensdag 15 juli 2020 heeft Jan Beijert de voorzittershamer overgedragen aan Jacco Mokveld, directeur van leer-werkbedrijf De Bolder.

Met onderstaand mailbericht heeft Jan Beijert afscheid genomen van alle contacten van het fonds.

Op 31 december 2019 liep mijn tweede bestuurstermijn van vier jaar af. In de aanloop naar die datum had ik al het besluit genomen om geen gebruik te maken van de mogelijkheid voor een derde

...

Lees verder...

Texelfonds steunt noodhulp en rolstoel

Een werkgroep die Texelse gezinnen ondersteunt die het moeilijk hebben door de coronacrisis krijgt €2500 van het Texelfonds.
De groep werkt nauw samen met organisaties als Jeugdhulp en Texels Welzijn en bestaat uit onder anderen Cintha Stiekema, Bianca Polderman en Willem Vos. Zij bieden volgens eigen zeggen naast praktische hulp ook ‘een luisterend oor, een arm om de schouder, praktische hulp en materiële hulp’. Voor noodgevallen heeft de groep een depot met kinderbedjes, wandelwagens, luiers,

...

Lees verder...

Gift Texelfonds voor oorlogsfilm

De dorpscommissie van De Waal krijgt € 3.885,- van het Texelfonds voor het maken van een film over de Tweede Wereldoorlog.

De Waal had in de laatste weken van de oorlog zwaar te lijden onder de opstand van de Georgiërs. Bij het neerslaan ervan schoten de Duitse bezetters de kerk in brand en werd ook een aantal woonhuizen verwoest. Nu dat nog mogelijk is wil de dorpscommissie ooggetuigen interviewen en hun verhalen vastleggen. De financiële bijdrage komt uit het TESO-fonds, één van de

...

Lees verder...

Kunstwerk Oudeschild onthuld

kunstwerk OudeschildBij de Waddenhaven in Oudeschild is maandag 18 mei het kunstwerk De Fuik van Paulien Valk onthuld.
De Fuik bestaat uit ringen van cortenstaal, die in een lijn achter elkaar liggen. Ook is er acrylglas in verwerkt. Het kunstwerk verbeeldt een oud vangnet, gebruikt bij het vissen. Het verwijst daarmee naar het dorp en z’n inwoners. Ook staat het volgens Valk symbool voor het vangen van ruimte, lucht, dromen, ideeën, wind en zee. De kunstenares onthulde het kunstwerk samen met Chris Otten uit

...

Lees verder...

Durpers willen waterplein aanpakken

Verrijk Je Buurt De CocksdorpDe laatste dorpenronde van het Texelfondsproject Verrijk je Buurt leverde een score van maar liefst 17 plannen op voor De Cocksdorp en Eierland. Daar komen nog een paar bij, want tot 1 maart kunnen nog ideeën via de website worden ingediend. Er waren meerdere voorstellen om meer leven te creëren rond het waterplein in de Kikkertstraat.

Opvallend bij de bijeenkomst in het Eierlandse Huis was dat enkele durpers waren gekomen om hulp aan te bieden. “We hebben zelf niet echt een idee, maar we

...

Lees verder...

De Koog wil een bank, veel bloemen en een speurtocht

De KoogHet was dinsdag in De Koog een rustige editie van het Texelfondsproject ‘Verrijk je Buurt’. Desondanks werden er toch weer elf ideeën ingediend voor het dorp. Zo willen bewoners graag dat de Kamperfoelieweg fraaier en veiliger wordt, door aanleg van een voetpad en verkeersremmers. Bij paal 20 is nog geen strandrolstoel, terwijl daar wel vraag naar is. Ook in De Koog is behoefte aan meer bloemen in het straatbeeld, bijvoorbeeld rond de bomen in de Dorpsstraat. Door bordjes met uitleg te

...

Lees verder...

Veel voorbereiding bij Verrijk je Buurt in Den Burg

Den BurgHet was een volle bak in De Buureton tijdens de Texelfonds-inspiratiebijeenkomst voor het project ‘Verrijk je Buurt’. Wat opviel ten opzichte van eerdere bijeenkomsten was dat de deelnemers zich flink hadden voorbereid. Er kwamen kaarten, tekeningen en uitgewerkte plannen op tafel.

Ook in Den Burg is er veel behoefte aan speeltoestellen en aanverwante zaken, bijvoorbeeld een betere afscherming bij de speeltuin op de hoek Boogerd/Willem van Beierenstraat. Daar kunnen kinderen nu al spelend zo de

...

Lees verder...

Heintje Vaar, een film en feestjes in Oudeschild

VerrijkJeBuurt OudeschildDe vrolijke inspiratieavond van het Texelfondsproject Verrijk je Buurt in Oudeschild leverde 15 creatieve plannen op. Het was een gezellige bijeenkomst in dorpshuis ´t Skiltje, waar enthousiast werd meegedacht over het creëren van een natuurspeeltuin, het opknappen en verfraaien van het schoolplein en een filmproject, waarbij inwoners van Oudeschild in beeld worden gebracht. Ook leeft de wens om een jeugdkunstclub te beginnen, een boek te maken over de (voormalige) leerlingen van de openbare

...

Lees verder...

Den Hoorn, een klok, bloemen en andere leuke plannen

Den HoornDe inspiratieavond voor het Texelfonds project ‘Verrijk je Buurt’ in Den Hoorn was woensdag een gezellige aangelegenheid. De creatieve ideeën stroomden binnen. Het plan voor een tweede klok in het Hoornder kerkje past qua opzet en vereiste financiën niet in het project, maar wordt wel met interesse bekeken door het bestuur van het Texelfonds.

Net als in De Waal en Oosterend waren er wensen op gebied van verfraaiing van het dorp en omstreken met bloemen. Bewoners van ’t Horntje lieten van zich

...

Lees verder...

Oosterend wil meer bloemen

De tweede inspiratie-avond voor het project Verrijk je Buurt werd gehouden in Oosterend. Dit dorp zet vooral in op verfraaiing van het dorp, met meerdere ideeën voor bloembakken en -perken.

OosterendHet opknappen van de muzieknis en de bergruimte van de rommelmarkt staat ook hoog in het vaandel. Dat laatste heeft een meerwaarde, omdat de opbrengst rechtstreeks gaat naar het verenigingsleven in het dorp. De Strenders willen tevens graag de verbinding tussen jongeren en ouderen stimuleren met

...

Lees verder...

Veel ideeën op eerste inspiratie-avond

Maar liefst 11 ideeën zijn naar voren gebracht tijdens de eerste inspiratie-avond voor het project Verrijk je Buurt. De Waal had de primeur. In het dorpshuis werd door Waalders enthousiast gebrainstormd over plannen om hun eigen buurt nog leuker te maken.

Foto Gerrit VerhoevenDe ideeën liepen enorm uiteen. Van een dorpsdiner en een pruimentaartbakevenement tot concerten in de kerk en creatieve of dans workshops in De Wielewaal. Ook was er een voorstel om een videodocument te maken met oudere Waalders die de oorlog

...

Lees verder...

Filmverslag jubileumavond

Zoals in ons eerdere bericht al aangegeven was de viering van het 15-jarig jubileum van het Texelfonds bijzonder geslaagd. Op woensdagavond 13 november hebben de 174 bezoekers in Cinema Texel met volle teugen genoten van een gevarieerd en boeiend programma, Onderstaand de video's die hiervan door Tijn Zeeman en Jesper de Graaf van Texel Kijken en Luisteren zijn gemaakt.
De avond werd op ontspannen wijze aan elkaar werd gepraat door Liesbeth Rijk.

Jan Beijert "15 jaar Texelfonds"


Professor Theo

...

Lees verder...

Jubileum Texelfonds: alleen maar hoogtepunten

Het was een avond met alleen maar hoogtepunten, de viering van het 15-jarig jubileum van het Texelfonds, woensdag 13 november. De bezoekers in de tot de laatste stoel gevulde Cinema Texel genoten met volle teugen van een gevarieerd en boeiend programma, dat op ontspannen wijze aan elkaar werd gepraat door Liesbeth Rijk.

De avond werd geopend door Jan Beijert, voorzitter en initiatiefnemer van het Texelfonds. Hij schetste de groei van het gemeenschapsfonds, dat met een gift van €1000 van de

...

Lees verder...

Grote belangstelling voor jaarvergadering Texelfonds

Marion Barth geeft uitleg over de bestedingen van het Texelfonds in 2018Onder grote belangstelling is zaterdag de jaarvergadering van het Texelfonds gehouden. Het aantal bezoekers was zelfs zo groot, dat op het laatste moment moest worden besloten de tussenwand weg te schuiven die de twee zaaltjes in De Buureton van elkaar scheidt, waardoor toch iedereen een zitplaats kon worden geboden.

Voorzitter Jan Beijert opende de vergadering met een uitspraak van de onlangs overleden Bob Bakker, lid van de eerste Raad van Advies, die het Texelfonds bij de oprichting in 2004 ‘een

...

Lees verder...

Zeven jonge bestuurders gecertificeerd.

2019 03 06 16.17.40De bestuurders van het Jong Texelfonds hebben in drie sessies zeven geïnteresseerde jongeren alle ins - en outs van het besturen uitgelegd. Zij werden daarbij gesteund door de ervaren bestuurders van het Texelfonds Jan Beijert en Dirk Vinke. Het jong Texelfonds is opgericht in 2016. De jonge bestuurders van het eerste uur hebben tijdens de sessies de cursisten enthousiast gemaakt om zich in te zetten voor de samenleving. Met de stelling "Als je niets doet voor de samenleving, gebeurd er ook

...

Lees verder...

Fonds Voortgezet Onderwijs Texel

OndertekeningOp vrijdag 15 februari 2019 is een nieuw Fonds Op Naam ondergebracht bij het Texelfonds. Het gaat om het Fonds Voortgezet Onderwijs Texel. Het fondsrendement zal besteed worden aan het voortgezet- en beroepsonderwijs op Texel en is gevormd uit het vermogen van de Stichting Voortgezet Onderwijs Texel. Met de ondertekening van de overeenkomst is ook de voormalige stichting opgeheven. Het renderende vermogen van het fonds is € 180.000,-.
Op de foto’s vanaf links Jan-Jacob Rab en Kees Duin van

...

Lees verder...

Nieuwe bestuursleden en leden van de Raad van Advies

Tijdens de vergadering van Texelfondsbestuur op woensdag 19 januari 2019 werden twee nieuwe leden welkom geheten. Piet Heijnen en Joop Rommets namen de plaats in van Swier Oosterhuis en Liesbeth Rijk. Het bestuur bestaat op dit moment verder uit voorzitter Jan Beijert, secretaris Joke Kuijper, penningmeester Dirk Vinke, Ellen Bot en Marion Barth.
Daarnaast zijn met ingang van 2019 Tanja Terpstra en Peter Reijnders toegetreden tot de Raad van Advies. Zij zullen samen met de zittende leden Jan

...

Lees verder...

Texelfondscompliment 2018

Uitreiking Texelfonds Compliment 2018

Tijdens de verhalenmiddag op 11 november 2018 is het Texelfondscompliment uitgereikt aan Aron Zeeman. Hij was gevraagd om filmopnamen te maken van de negen verhalenvertellers, zodat de presentaties via de websites van het Texelfondspodium en het Texelfonds nog bekeken kunnen worden.

Het bestuur van het Texelfonds is unaniem van mening dat het compliment de pas zeventien jarige Aron toekomt. Aron bereikt zijn publiek via de sociale media en met veel succes. Met zijn eigen tv-programma ‘Texel

...

Lees verder...

Het Texelfonds is op zoek naar verhalen

Net zoals in voorgaande jaren is het de bedoeling verhalen te verzamelen en vast te leggen, zodat ze niet worden vergeten.

Op zondag 11 november organiseert het Texelfondspodium een verhalenmiddag in De Buureton. De jury, bestaande uit Margreet Berndsen, Anja Roubos em Nico Volkerts, kiest acht verhalen uit die worden voorgelezen.

Hebt u zelf een verhaal of kent u mensen die op verjaardagen en partijen mooie, ontroerende verhalen, anekdotes vertellen of herinneringen ophalen? Verhalen van nu

...

Lees verder...

Texelfonds ontvangt schenking van € 13.000,-

Het Texelfonds heeft een anonieme schenking is ontvangen ten behoeve van het Jeugdfonds Texel. Dit Fonds op Naam is in 2011 ingesteld door de Lions Club Texel, die een bedrag van € 13.000,- beschikbaar stelden. Dit bedrag was de opbrengst van de verkoop van het kantoormeubilair uit het Gemeentehuis. Het vermogen is nu dus verdubbeld tot € 26.000,-.

Het Jeugdfonds richt zich op de Texelse jeugd van 0 tot 19 jaar. Het Fonds op Naam is een vermogensfonds, dit houdt in dat uitkeringen uit het

...

Lees verder...

Videoverslag Texel Spreekt 2018

Vrijdagavond 9 februari 2018 waren ruim 130 aanwezigen in theater "De Toegift" getuige van de zeer geslaagde avond Texel Spreekt. Het Texelfondspodium die deze avond heeft georganiseerd was zeer verheugd met de grote belangstelling en met de kwaliteit van de tien gepassioneerde sprekers. Voor diegene die niet aanwezig niet konden zijn of die de avond nog eens willen herbeleven, heeft Aron Zeeman van "Texel Kijken en Luisteren" een videoverslag gemaakt. Via onderstaande links kunt u de per...

Lees verder...

"Texel Spreekt" over de toekomst van het eiland

Is er nog toekomst voor de Texelse visserij? Moeten we ons serieus zorgen maken om de gezondheid van de jeugd op het eiland? En hoe kunnen we het regenwater dat in natte tijden valt zo goed mogelijk opslaan om het in droge tijden alsnog te gebruiken? Deze en andere interessante vragen komen aan de orde bij ‘Texel Spreekt’ op vrijdag 9 februari in theater De Toegift@Klif 12 in Den Hoorn.

De avond wordt georganiseerd door het Texelfondspodium en heeft als rode draad de kwaliteit van leven op...

Lees verder...

Adrie en Ineke Vonk ontvangen Texelfondscompliment 2017

De verrassing onder de aanwezigen in de schuur ‘Groenland’ aan de Maaike Duinweg is groot als de cheque van € 1.000,= wordt uitgereikt aan Adrie en Ineke Vonk tijdens de botten determineer sessie. Adrie en Ineke hebben niet alleen de grootste Nederlandse walvisverzameling aan Ecomare geschonken. Zij zijn vanaf maart samen met veertien vrijwilligers alle vondsten die door de Texelse kotters in de netten zijn aangetroffen aan het determineren, waardoor de waarde van de collectie nog groter

...

Lees verder...

Het Texelfonds is op zoek naar verhalen

Net zoals in voorgaande jaren is het de bedoeling verhalen te verzamelen en vast te leggen, zodat ze niet worden vergeten.

Op zondag 12 november organiseert het Texelfondspodium een verhalenmiddag in De Buureton. De jury kiest acht verhalen uit die worden voorgelezen.

Hebt u zelf een verhaal of kent u mensen die op verjaardagen en partijen mooie of ontroerende verhalen vertellen, anekdotes vertellen of herinneringen ophalen? Verhalen van nu of van vroeger. En van jong en oud.

Soms is het

...

Lees verder...

Thema-avond ‘Rondje geven op Texel’ het belang van een lokaal fonds

In de Buureton aan de Beatrixlaan in Den Burg wordt op 7 april de presentatie "Geven op Texel" gehouden. Tijdens de presenatie gaat Lucas Meijs, hoogleraar Strategische Filantropie en Vrijwilligerswerk aan de Erasmus Universiteit in op de veranderende samenleving en de rol die een Gemeenschapsfonds daarbij kan spelen.

Lucas MeijsHet bestuur van het Texelfonds vindt het belangrijk om te anticiperen op de veranderende samenleving en de rol die een Gemeenschapsfonds daarbij kan spelen. De werkgroep

...

Lees verder...

Texelfonds start met spreekuur

Met het betrekken van het nieuwe kantoor aan de Abbewaal openen zich nieuwe perspectieven voor het Texelfonds. Een al langer gekoesterde wens om een spreekuur in te stellen kan nu gerealiseerd worden. Het spreekuur biedt de mogelijkheid voor aanvragers om in gesprek te gaan met één of meerdere bestuursleden. De aanvrager kan zijn idee of project toelichten. Het Texelfonds geeft informatie en uitleg over de procedure om een bewonersinitiatief of projectaanvraag in te dienen. Ook is het mogelijk om

...

Lees verder...

Bestuurswissel

Het Texelfonds heeft een nieuw bestuurslid benoemd, Marion Barth. Zij neemt de bestuursfunctie over van Peter Visch, die per 31 december 2016 is afgetreden. Marion werkt bij Stichting Texels Museum als coördinator fondsenwerving en gaat zich bij het Texelfonds voornamelijk bezighouden met de aanvragen en het onderhouden van de contacten hierover.

Lees verder...

Texelfonds betrekt nieuw kantoor

Sinds zaterdag 17 december heeft het Texelfonds een nieuw onderkomen, een kantoor in het pand van Kabeltex aan de Abbewaal te Den Burg. De eerste voorzitter en ambassadeur van het fonds, Jacques Dijt, verricht de officiële openingshandeling door het naambord te onthullen.Onthulling van het naambordje door de eerste voorzitter van het Texelfonds de heer Jac. Dijt

Dijt liet zich in zijn toespraak tot het fonds enthousiast uit over de prachtige locatie en de positieve ontwikkelingen binnen het Texelfonds. Ter gelegenheid van de opening is gevraagd om € 250,= te schenken aan een Texelse goed

...

Lees verder...

Nieuw Fonds op Naam bij het Texelfonds

Tijdens de opening van het nieuwe kantoor aan de Abbewaal maakte voorzitter Jan Beijert bekend dat het fonds is uitgebreid met een nieuw fonds op naam. ‘Het bestuur van het Texelfonds maakt hierbij, met trots, bekend dat per heden een nieuw fonds op naam is gevestigd.
De naam van het fonds is: het Kok-Barendregt Fonds. De doelstelling van dit fonds is gelijk aan die van het Texelfonds. Hiermee wordt het bestuur in staat gesteld de revenuen van dit fonds over meerdere zaken te verdelen. Er zal een

...

Lees verder...

Verhalenmiddag Texelfonds

Op zondag13 november organiseert het Texelfonds voor de vierde keer een verhalenmiddag in De Buureton. Na de oproep kwamen er 35 verhalen binnen. Lidewy Hendriks en Joop Rommets, die samen de jury vormen, hebben de acht mooiste verhalen uitgekozen. Deze acht genomineerde verhalen worden door de schrijvers zelf voorgelezen en op 13 november wordt bekend gemaakt wie de drie schrijvers zijn, die een cheque van € 100,= overhandigd krijgen, die zij – helemaal in de lijn van de doelstelling van het

...

Lees verder...

Texelfonds op zoek naar verhalen

Het Texelfonds is op zoek naar verhalen.

Net zoals in voorgaande jaren is het de bedoeling verhalen te verzamelen en vast te leggen, zodat ze niet worden vergeten.

Op zondag 13 november organiseert het Texelfondspodium een verhalenmiddag in De Buureton. De jury kiest acht verhalen uit die worden voorgelezen.

Hebt u zelf een verhaal of kent u mensen die op verjaardagen en partijen mooie of ontroerende verhalen vertellen, herinneringen ophalen of anekdotes vertellen? Verhalen uit recente- of vroegere

...

Lees verder...

Texelfondspodium avond over geldwerven bij fondsen

Het Texelfonds vindt het belangrijk om iedereen maximaal toe te rusten om financiële bronnen te vinden die de kwaliteit van de Texelse samenleving ten goede komen. Dit heeft niet alleen betrekking op de diverse Texelse fondsen, maar ook op de landelijke organisaties, zoals het Oranje Fonds, VSB fonds, Cultuurfonds, enz.

Het Texelfondspodium leent zich bij uitstek voor dit doel. De werkgroep heeft Jan Riemersma (Aanvragendokter.nl) uitgenodigd voor een presentatie over het werven van geld bij

...

Lees verder...

Jaarvergadering Texelfonds

Op zaterdag 21 mei zal het Texelfondsbestuur verantwoording afleggen over het gevoerde financiële beleid en terugblikken op het afgelopen jaar. De vergadering wordt gehouden in De Buureton aan de Beatrixlaan in Den Burg. De aanvang is 11.00 uur en de zaal is open om 10.30 uur. 

Op het programma staat de ondertekening van de overeenkomst met de jonge danseres Femke Orij, die ondersteund wordt vanuit het talentenfonds van het Texelfonds.

Verder wordt tijdens de vergadering onthuld wie het

...

Lees verder...

Texelfondspodium 11 februari in De Kiekendief, De Krim

TexelfondspodiumNegen sprekers, waaronder een van de twee jonge talenten, die financieel door het Texel – talentenfonds worden ondersteund, komen aan bod op donderdag 11 februari in De Kiekendief, De Krim.

Op deze avond wordt de website van het Texelfondspodium gelanceerd, dat verder gaat als volwaardig zelfstandig onderdeel van het Texelfonds. Op deze manier krijgen de bewoners van Texel een eigen stem, een spreekbuis van en over Texelse zaken. Het Texelfondspodium wil een spraakmakend begrip worden, een erkend

...

Lees verder...

Grote belangstelling voor de verhalenwedstrijd

Onder grote belangstelling lazen acht genomineerde schrijvers zondagmiddag 15 november in de Buureton hun zelf geschreven verhalen voor. De winnaars van de verhalenwedstrijd waren bij de professionals met een gedeelde eerste plaats Gerard Timmerman en Frans Hopman. Bij de amateurschrijvers was de eerste plaatst voor Jan van Dijk voor Nel Rommets en Hillie Keijzer-Vlas. Via onderstaande link kunt u de verhalen nalezen.

 

...

Lees verder...

Toegangskaarten verhalenmiddag

Uit totaal 23 inzendingen heeft de jury van de Verhalenwedstrijd van het Texelfonds acht verhalen genomineerd. Deze acht schrijvers, van wie de identiteit pas ter plekke bekend wordt gemaakt, lezen hun bijdrage voor op zondagmiddag 15 november in De Buureton. De jury bestaat uit Riet Veenendaal en Kees Dekkers, beiden verbonden aan het blad Leef-Tijd. Dit jaar wordt er voor het eerst onderscheid gemaakt tussen schrijvers die beroepsmatig met teksten bezig zijn en echte amateurs.

Voor de

...

Lees verder...

Lancering ijspegels

Het Texelfonds geeft op zaterdagochtend 24 oktober het startsein voor het IJspegelsfonds. De voorlichtingsbijeenkomst over het bewonersinitiatief vindt plaats in De Buureton, van 11.00 tot ongeveer 12.30 uur. Een delegatie van het Verteltheater is aanwezig om het in een, speciaal voor deze gelegenheid ontworpen optreden, over burenhulp en sociale samenhang in vroeger tijden te hebben.

Naast informatieverstrekking vanuit het Texelfonds, worden enkele aanvragers die al een voorstel voor een

...

Lees verder...

Presentatie kantelavond

Tijdens de kantelavond zijn de presentaties van de sprekers van die avond opgenomen. Via onderstaande link kunt u de avond nogmaals meemaken.

Presentaties kantelavond

Lees verder...

Nederland kantelt, Texels onderwijs ook?

Op initiatief van Jessica de Graaf uit Oosterend komen twee landelijk vermaarde gastsprekers naar Texel. Maandag 31 augustus vindt in OSG de Hogeberg een ‘kantel-avond’ plaats, waarin professor Jan Rotmans (hoogleraar transitiekunde) de kanteling in de samenleving belicht. Onderwijsvernieuwer Sandra Verbruggen gaat in op de veranderingen in het onderwijs en Brendan de Graaf vertelt over de bijzondere weg die hij qua onderwijs en carrière aflegde. Uiteraard ontbreekt ook Scholengroep Texel niet.

...

Lees verder...

Aanmelden kantelavond

Via onderstaand formulier kunt u zich aanmelden voor het bijwonen van deze avond:

Lees verder...

Het Texelfonds ontvangt gemeentelijke 'IJspegels'

Het onderbrengen van het IJspegelsfonds bij het Texelfonds is op 11 augustus 2015 door notaris Mevr. Mr. M. Hoogerheide bekrachtigd. Het geld, €100.000,- , het ‘overschot’ van de verloren gewaande IJslandse Landsbanki-tegoeden, mag het Texelfonds gaan uitkeren aan maatschappelijke initiatieven. Het geld uit de gemeentelijke reserve sluit uitstekend aan bij het Burgerinitiatief dat het Texelfonds al eerder vorm gaf. 

Namens de gemeente was wethouder Eric Hercules aanwezig. Het Texelfonds werd

...

Lees verder...

IJspegelsfonds

Het Texelfonds gaat € 95.000,-  ter beschikking stellen aan maatschappelijke initiatieven. Het geld komt uit de algemene reserve van de gemeente Texel en bestaat uit het overschot van de IJslandse Landsbanki- tegoeden.

Hiervoor wordt een fonds op naam opgericht dat het ‘IJspegelsfonds’ gaat heten.

De officiële ondertekening van de notariële akte vindt naar verwachting in de loop van juni 2015 plaats. Zo spoedig mogelijk daarna zal het Texelfonds via deze site en mogelijk via de pers, de

...

Lees verder...

Texelfonds steunt burgerinitiatieven

Een buurthuis nieuw leven inblazen, een openluchtconcert in het dorp, een speeltuintje voor de kinderen realiseren, een plein opknappen of een gezamenlijke tuin aanleggen? Dien op grond van het 'burgerinitatief' een aanvraag in bij het Texelfonds. Het lokale gemeenschapsfonds steunt namelijk niet alleen stichtingen en verenigingen, maar ook initiatieven die vanuit de bevolking komen.

Het Texelfonds besloot in 2014 het burgerinitiatief te gaan ondersteunen en maakt die plannen nu concreet. Voor

...

Lees verder...

Actief Texelfondsbestuur (februari 2015)

Het Texelfondsbestuur ziet de zaken graag helder! Ook in het nieuwe onderkomen in het voormalige notariskantoor aan de Elemert. Weet u wel? Het vroegere Teso-kantoor.

VoorzitterStoffig fonds? ‘Geenszins,’ bewijst een doortastende voorzitter.

Penningmeester

Brandschoon? Een accurate penningmeester staat er garant voor.

PRmedewerker

Het bestuurslid public

...

Lees verder...

Geslaagde jubileumavond tienjarig bestaan

Voorzitter Jan Beijert tijdens de opening van de jubileumavond Het was goed nieuws, wat voorzitter Jan Beijert te melden had op de jubileumavond in Cinema Texel. Aan een veelkoppig publiek kon hij mededelen dat het gemeenschapsfonds, dat in 2004 met een negatief saldo begon, anno 2014 bijna over een miljoen euro beschikt. Het Texelfonds heeft er recent ook een nieuw Fonds op Naam bijgekregen.

Het nieuwe Fonds, “Lof der Zotheid” genaamd, is een gift van een anonieme gever en bedraagt €100.000,-. Het geld mag worden aangewend op het gebied van jeugd- en

...

Lees verder...

Tien jaar Texelfonds

26 november 2004 – 26 november 2014

Ons eerste jubileum, dat we graag met u vieren! We hebben, precies op de dag van het tienjarig bestaan, Cinema Texel besproken om er samen met u een gedenkwaardige avond van te maken en na afloop het glas te heffen op de toekomst van ons lokale fonds.

joop hazenberg profileHet hoogtepunt van de jubileumavond wordt gevormd door een optreden van Joop Hazenberg, die een lezing houdt over de netwerksamenleving, met Texel voorop. “Het Texelfonds lijkt op de snelle verandering in de

...

Lees verder...

Radio interview Texelfonds voorzitter

Afgelopen 5 juni vond in Utrecht een landelijk congres plaats voor de lokale fondsen in Nederland. Het Texelfonds was daar met 4 bestuursleden aanwezig. Het congres begin 's morgens met een aantal workshops en voor het middagprogramma waren onder andere minister Plasterk en Pieter Winsemius als sprekers uitgenodigd. Aan het eind van het congres was er gelegenheid vragen te stellen aan een aantal bestuurders van al langer bestaande fondsen. Texelfonds voorzitter Jan Beijert was een van deze

...

Lees verder...

Nieuwe brochure Texelfonds

koningsmarktkleinHet Texelfonds heeft een nieuwe folder. Liefst vijftien Texelaars lieten zich voor deze uitgave op de foto zetten. Omdat hun beeltenis vele duizenden malen op het eiland (en aan de overkant) wordt verspreid, kregen de ‘fotomodellen’ in hotel De Lindeboom door Fien Schraag, de jongste van het gezelschap, de eerste exemplaren overhandigd.

Ook beschikt het Texelfonds nu over een Vriendenkaart, die als ansicht kan worden opgestuurd. De voorzijde wordt opgesierd door postbezorgster Janny Witte.

...

Lees verder...

Schilderij Bakels voor Cultuurhistorisch Museum

Mede dankzij een bijdrage van € 2.500 van het Texelfonds heeft het Cultuurhistorisch Museum in De Waal een werk van de Texelse schilder Reinier Sijbrand Bakels weten te bemachtigen. Op 't schilderij vereeuwigde Bakels tussen 1915 en 1920 een koppeltje schapen voor een schapenboet die stond tussen de boerderij De Leemkuil en De Hoogte en ooit werd bewoond.

Bakels

Lees verder...

Toespraken Texelfondspodium

Toespraken Texelfondspodium gemist? Hier de herkansing!

Tien Texelse sprekers hielden op 29 oktober 2013 een toespraak in De Hollebol. Ten overstaan van een veelkoppig publiek lieten ze weten wat hún plannen zoudenn bijdragen aan verbetering van de kwaliteit van de Texelse samenleving.

Het onderwerp stond vrij, de speech moest alleen binnen zes minuten worden afgerond.

De volgende tien sprekers namen het woord: Jaap Boon, Jan Willem Bakker, Harry de Graaf, Cees de Jager, Kees Dekkers, Elko

...

Lees verder...

Jaarvergadering 2013

Compliment2013De Texelfondsweek werd besloten met de jaarvergadering op zaterdag 2 november in de Schoutenzaal. Voor het openbaar maken van de cijfers en de plannen was de nodige publieke belangstelling.
Het Texelfonds Compliment 2013 ging naar Hospice Texel. Brigitte Hollands toonde zich blij verrast met dit gebaar. Samen met Texelfondsvoorzitter Jan Beijert tekende ze ook een overeenkomst waarin het Texelfonds, gedurende vijf jaar, maximaal €5000,- bijdraagt aan de opleidingskosten voor vrijwilligers.

ContractHospiceTijdens

...

Lees verder...

Texelfondspodium slaat aan

Het eerste Texelfondspodium (onderdeel van de Texelfondsweek) dat op 29 oktober 2013 plaatsvond, is een succes gebleken. Tien sprekers namen het woord om aan te geven wat in hun ogen een verbetering van de kwaliteit van de Texelse samenleving zou opleveren. Jan Willem Bakker, Anneke Berghuis, Kees Boersen, Jaap Boon, Kees Dekkers, Harry de Graaf, Cees de Jager, Joyce Pool, Petra Schut en Elko Vermeulen kregen elk zes minuten om hun ideeën uiteen te zetten.

In een overvolle 'Hollebol' - lang niet

...

Lees verder...

Texelfonds steunt kinderen minima

Het Texelfonds gaat met ingang van 2013 kinderen waarvan de ouders op de bijstandsnorm zitten, financieel ondersteunen. Het gaat hierbij om gezinnen die door bijvoorbeeld beslaglegging niet voor bijstand in aanmerking komen.

Het Texelfonds gaat het lesgeld voor zwemles of andere sporten of vrijetijdsbestedingen rechtstreeks aan de clubs of verenigingen overmaken, zodat de kinderen verzekerd zijn van deelname. De bijdragen komen uit het Jeugdfonds van het Texelfonds.
Normaal kunnen kinderen van ouders

...

Lees verder...

Zonnekijker voor observatorium

OverhandigingchequeSterrenwachtHet Texelfonds heeft een aanvraag van Volkssterrenwacht De Jager om een zonnekijker aan te schaffen gehonoreerd. Dirk Vinke, penningmeester van het Texelfonds, reikte tijdens de feestelijke opening van het nieuwe observatorium op 24 mei 2013 een cheque van €2.525,- uit.

Met de bouw van het nieuwe observatorium is een lang gekoesterde wens van de Texelse sterrenwacht in vervulling gegaan. De ruimte, die tegen Ecomare is aangebouwd, heeft een afschuifbaar dak en een vaste opstelling voor drie

...

Lees verder...

Historische jaarvergadering

Het Texelfonds heeft haar eerste, historische openbare jaarvergadering op zaterdag 10 november in de Schoutenzaal gehouden.

Onder het toeziend oog van een veertigtal belangstellenden gaf voorzitter Jan Beijert een korte terugblik op de afgelopen zeven jaar, waarna penningmeester Dirk Vinke het woord kreeg om de financiën toe te lichten. Transparantie en duidelijkheid zijn bij het Texelfonds van groot belang. Ook maakte de penningmeester duidelijk dat er bij het Texelfonds niets aan de

...

Lees verder...

Succes Texelfonds trekt de aandacht

Het Texelfonds (TF) staat op het ogenblik landelijk in het middelpunt van de belangstelling. Het eilandelijke gemeenschapsfonds, dat al een aantal jaren goed loopt, trekt in Nederland de aandacht. Op meerdere fronten wordt de Texelse succesformule bekeken en besproken.

Op 31 oktober vindt in Delft het eerste landelijke congres over gemeenschapsfondsen plaats, dat de benaming ‘Mooi voor Elkaar’ heeft meegekregen. Het is de bedoeling om hier praktische informatie uit te wisselen en ervaringen te

...

Lees verder...

Landelijk congres over gemeenschapsfondsen

Mooi voor elkaar heet het landelijk congres over gemeenschapsfondsen dat 31 oktober plaatsvindt in Delft. Bert Huigen maakte een introductiefilmpje, waarin een aantal sprekers het belang van gemeenschapsfondsen toelicht. In de film onderschrijven o.a. Prof. Theo Schuyt, Jaques Costongs, Rien van Gendt, Inge Vossenaar en Onno Hoes welke rol een lokaal gemeenschapsfonds kan vervullen. Een van de sprekers op het congres Mooi voor elkaar is de voorzitter van het Texelfonds Jan Beijert.

Bekijk de

...

Lees verder...

Donatie 100-jarige verenigingen

100 jaardeuce vv txTijdens de viering van het 100-jarig bestaan vanTennisvereniging TV Deuce heeft Christine Groen namens het Texelfonds zowel aan voorzitter Jan Burgman van de tennisvereniging als ook aan Werner van der Meer van de eveneens 100 jarige voetbalvereniging Texel 94 een cheque uitgereikt van € 1000,-. In haar toespraak gaf Christine aan dat beide verenigingen van groot maatschappelijk belang zijn voor Texel. Iets wat nauw aansluit bij de missie van het Texelfonds.

"Texel heeft een bloeiend

...

Lees verder...

Uitstekende recensie Texelfonds

Vijf studenten van de opleiding Fundraising, Grantmaking & Sponsoring van Hogeschool Windesheim hebben in opdracht van de gemeente Zwolle onderzoek verricht naar de haalbaarheid van het oprichten van een gemeenschapsfonds in Zwolle.

Voor dit onderzoek zijn bestuurders van een aantal bestaande gemeenschapsfondsen geïnterviewd en is kritisch gekeken naar het functioneren van deze fondsen. Het Texelfonds was een van deze fondsen. De uitkomst van dit onderzoek is opgetekend in de Benchmark

...

Lees verder...

Geld voor Loodsbotter Texelstroom

loodsbotterDe stichting Behoud Loodsvaartuig de Texelstroom heeft een bijdrage van € 10.000,- ontvangen. De loodsbotter Texelstroom is de afgelopen jaren grondig gerenoveerd. Nadat in 2009 een donatie is toegezegd voor het vernieuwen van de motor en de aggregaat, is deze bijdrage voor het vernieuwen van de mast. De renovatie van het in 1906 gebouwde stalen zeilschip is hiermee vrijwel afgerond. 50 jaar lang diende zij het loodswezen, eerst als afhaal- en peildienst, later als betonningsvaartuig. De

...

Lees verder...

Site over Russenoorlog

Het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum op het vliegveld heeft een website over de Russenoorlog in gebruik genomen. De Russenoorlog is een website gemaakt door oud Texelaar Arnold van Bruggen van journalistiek projectbureau Prospektor. Het Texelfonds heeft € 8.000,- bij gedragen voor het tot stand komen van de website.

Op de website www.derussenoorlog.nl zijn voor het eerst de verhalen over Texels bloedige oorlogsverleden bijeen gebracht. 'Europa's Laatste Slagveld' wordt Texel wel genoemd, waar de

...

Lees verder...

Texelfondskrant

Op vrijdag 25 februari 2011 heeft het Texelfonds een eigen krant uitgebracht en met de Texelse Courant verspreid. We hopen hiermee de bekendheid van het Fonds te vergroten waardoor hopelijk steeds meer Texelaars ons weten te vinden. Met het geld wat aan het fonds wordt nagelaten wordt de kwaliteit van de Texelse samenleving behouden en/of vergroot.

Als u geen Texelfondskrant heeft ontvangen kunt u de krant ophalen bij Het Open Boek en Nauta boek. U kunt ons ook een e-mail sturen, dan krijgt u

...

Lees verder...

Texelfonds
Postbus 56
1790 AB Den Burg

Bankrelaties
Rabobank: NL75RABO0156730820
Van Lanschot: NL53FVLB0226006638

ANBI

TOP