VerrijkJeBuurtIn 2019 bestond het Texelfonds vijftien jaar. In dit jubileumjaar heeft ons fonds met verschillende speciale acties de aandacht op zich gevestigd. 

De meeste aandacht ging echter uit naar Verrijk Je Buurt, een cadeau van het jarige fonds aan de Texelse samenleving. Voor Texelaars met goede ideeën om hun buurt of dorp mooier of aantrekkelijker te maken was maximaal €3000 per project beschikbaar. 

Uitgebreide informatie hierover is te lezen op: Verrijk je Buurt 2020

 

Op 11 november 2018 organiseerde het Texelfondspodium de 6e verhalenmiddag in De Buureton. De verhalenmiddag heeft na de voorgaande 5 edities inmiddels zijn plaats verworden en kan daardoor rekenen op een flinke belangstelling. De zaal was dan ook tot de laatste plaats bezet.

De jury, die bestond uit Margreet Berndsen, Anja Roubos en Nico Volkerts, hadden uit de 27 ingeleverde verhalen de meest aansprekende acht geselecteerd. Deze werden door de schrijvers op deze middag zelf voorgelezen. De jury gaf aan veel moeite te hebben gehad met de selectie van de acht verhalen. Het was haast niet te doen.

Het juryrapport en de verhalen kunt u lezen door onderstaande link aan te klikken.

Texelfonds verhalenbundel 2018

Juryrapport verhalenmiddag 2018

 Videoverslagen van de acht voorgelezen verhalen

Gerard Witte, Dirk Broekhuizen

Krista Mirjam Dijkerman, Brand in Oosterend

Irene Zegers, De snelkookpan

Aris Bremer, Mijn moedige moeder

Hillie Vlas, On de grond

Marius Witte, Gevleugelde troost

Nel Rommets, Inburgeren en feesten

Erna Drijver, Buitengewoon

Uitreiking Texelfonds compliment 2018

 

De vierde editie van de verhalenmiddag op 13 november in De Buureton was een groot succes. De 130 kaartjes waren in een mum van tijd weg en een aantal mensen kwamen zelfs op een reservelijst. Dit jaar was de verhalenmiddag voor het eerst onderdeel van het Texelfondspodium en de presentatie was in handen van Gerrit Verhoeven.
De kwaliteit van de 35 ingezonden verhalen was hoog en veelal met historische waarde. De jury, bestaande uit Lidewy Hendriks en Joop Rommets, had de moeilijke opdracht om acht verhalen uit te kiezen, die de inzenders zelf voorlezen.
De acht genomineerde verhalen waren van Erna Drijver, Gerard Kuip, Henk Snijders, Jan van Tunen, Krista Mirjam Dijkerman, Marianne Witte, Nel Rommets en Simon Dros.
Gerard Kuip nam het publiek mee naar de tijd dat de Ouweskiller jeugd dagelijks met de boot in Den Helder naar school ging. Het ging er soms wild aan toe en het lukte de Teso-conducteur niet altijd om de orde te bewaren.
Een grappig verhaal van Jan van Tunen over de Hoornder muziekvereniging DEK werd door zijn dochter Jolanda van Tunen ten gehore gebracht.
Hilarisch was het verhaal van Henk Snijders over de agressieve haan, die twee keer toesloeg.
De zaal was muisstil en ontroerd bij het horen van Fossiel van Krista Mirjam Dijkerman. Zij beschreef haar ervaring in de het verpleeghuis Texel. Een kwetsbaar ontroerend moment tussen een verpleegkundige en een patiënt met dementie.
Erna Drijver nam de zaal mee in de verwikkelingen van haar oma, die hoogzwanger met de holle reg in de Skilsloot belandde en korte tijd later beviel van een tweeling!
Lachen en rillen kon het publiek bij het verhaal van Marianne Witte, die verhaalde over het breiboekje van tante Agnes, die haar tijd vooruit was en met de breimachine voor de hele familie breide. Niet alleen patronen, maar allerlei grappige aantekeningen kwamen naar voren. Dat die lieve breitante menig muis aan haar breipen spietste zorgde voor gelach in de zaal!
Nel Rommets vertelde haar belevingen als kind in de oorlog, herinneringen die naar boven kwamen door een krantenknipsel uit de Texelse Couranten uit 1988. Indrukwekkende beeld van een 10-jarig meisje, die in Den Helder woont en vanaf de dijk uitkijkt naar het kerkje van Den Hoorn. In alle toonaarden was er het verlangen naar vrede, pace, paece.
Simon Dros verhaalde over de voorspellende droom van een Ouweskiller, Piet fon de kale, over een dijkdoorbraak op tweede kerstdag. Het hele dorp was in rep en roer en er werd dijkbewaking ingesteld bij de Witte Punt. Later bleek de droom een vergissing en had Piet weer gedroomd dat de dijkt niet doorbreekt!

Nel Rommets, Gerard Kuip en Simon Dros kregen alle drie een cheque van € 100,= uitgereikt voor hun verhaal en hebben dit bedrag aan een Texelse goede doelen toegekend, respectievelijk: verwenzorg in het verpleeghuis, de Historische Vereniging Texel en de Hospice.
De 35 verhalen zijn gebundeld en twee exemplaren zijn in ontvangst genomen door Maaike Vonk voor de bibliotheek. Eén exemplaar is uitgereikt aan Gerard Kuip voor de Historische Vereniging.
Het Texelfonds wenst u veel leesplezier met álle 35 verhalen en het juryrapport.

Juryrapport verhalenmiddag 2016

Voor de vijfde keer organiseerde het Texelfondspodium op 12 november de verhalenmiddag in De Buureton. De zaal was tot de laatste plaats bezet, een maximale opkomst! Gerrit Verhoeven was de presentator. Dit jaar waren er zeventien verhalen ingezonden, veel minder dan vorig jaar, echter allemaal van een uitzonderlijk hoge kwaliteit. De verhalen waren erg verschillend over recentelijke gebeurtenissen, historische verhalen en ontroerende persoonlijke verhalen. De juryleden Maaike Vonk en Frank Grootemaat stonden voor de moeilijke opdracht om de acht mooiste verhalen uit te kiezen. Zij letten vooral op humor en of de verhalen betrekking hadden op Texel. Daarnaast hebben zij de taalkundige kant en de opbouw van de verhalen beoordeeld. Genomineerd werden de verhalen van Berth Boogaard, Trijnie Boon, Aris Bremer, Simon Dros, Rinus Kuiper, Nel Rommets, Hillie Vlas en Gerard Witte.

Berth Boogaard neemt het publiek mee in haar verhaal over zwemmen bij Oosterend aan de dijk, haar onbezorgde kindertijd met tante Duw. Na het zwemmen zit er nog veel zand aan tante Duw haar benen en billen. Haar reactie is ‘Och kiend, dat gaat er in bed wel weer af!’ De Kampeerder, geschreven door Trijnie Boon, verhaalt over een kampeerder die verkering krijgt met een nichtje, het commentaar van de tantes is niet van de lucht ‘zulk volk van de overkant, verschrikkelijk, arme Janie’. Het 60-jarige huwelijksfeest van Janie en de kampeerder maken zij niet meer mee, maar als dat wel zo was geweest, hadden ze vast gezegd ‘eige wordt het nooit, het bluuve toch kampeerders!’ Het verhaal van Aris Bremer is getiteld ‘Jeugdherinneringen met een luchtje’, over de poepemmer. Vergeet je de emmer te legen, dan torent de productie boven het gat uit. Een hilarische anekdote over deftig bezoek met hoge nood, die niet weten hoe snel ze het pand moeten verlaten en over gebrek aan (kranten)wc-papier. Simon Dros schrijft over Aaf en Neeltje en het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Aafie snapt niet wat de bedoeling is Neeltje legt uit ‘je moet je poep opfange, met ’t staafie uut ’t kokertje en vier keer ’n prikkie in je drôl doen’. Over het opvangen en hoe dat mis gaat wordt hard gelachen in de zaal.

Buurman Schraag was een markante man. Rinus Kuiper haalt veel herinneringen aan deze kleurrijke persoon op. Een goede behulpzame man met sòn gròòte mond. Het zit hem niet altijd mee, hij is vaak onnodig aan het buffelen, bijvoorbeeld met het zetten van een heining en dampalen. Ontroerend en met humor vertelt Nel Rommets over haar tijd als kraamzuster op Texel. Bij nacht en ontij er op uit naar bevallingen op afgelegen plaatsen. Zij vertelt over de mooie momenten, het wonder van de geboorte, grappige anekdotes en familieverhalen over de kinderen en kleinkinderen en jong leven op de boerderij. Bijzonder indringend is het verhaal van de overgrootmoeder van Hillie Vlas. Haar man Pieter Tuinder was visser. In 1886 vergaat zijn schip en verliest hij de strijd met de woeste zee. Trijntje blijft achter met vijf kienders. Hoe tragisch haar leven ook verloopt, zij was en bleef een sterke en onafhankelijke vrouw, die bijna de 83-jarige leeftijd bereikt. Tot slot een voor velen herkenbaar verhaal over de verjaardag op hoeve Bloemwijk, geschreven door Gerard Witte. De families Witte en Van Sambeek vieren de verjaardagen apart, want het huis is te klein om de twee families tegelijk te herbergen. De thema’s, gezegden, gewoonten van die tijd en specifieke familiepraat- en humor maken dat dit verhaal tot één van de drie mooiste wordt uitgekozen door de jury. De andere twee verhalen waren van Berth Boogaard en Simon Dros. De gebundelde verhalen zijn overgedragen aan de Historische Vereniging en de bibliotheek, zodat ze beschikbaar blijven voor mensen die er belangstelling voor hebben. Daarnaast kunt u de verhalen opvragen via onderstaande link.

  Texelfonds Verhalenbundel 2017 

Zondagmiddag 15 november heeft de derde editie van de Verhalenwedstrijd van het Texelfonds plaatsgevonden in De Buureton. De belangsteling was groot, 135 mensen luisterden naar acht verhalen, die door juryleden Riet Veenendaal en Kees Dekkers uit 23 inzendingen waren verkozen. De genomineerden, die hun verhalen zelf voorlazen, werden meestentijds met een muisstil publiek geconfronteerd. Voor het eerst werd onderscheid gemaakt tussen mensen die beroepsmatig met teksten werken (professionals) en amateurs. De profs konden één prijs verdienen, die zijn qua aantal namelijk in de minderheid, de amateurs drie prijzen.
Jan van Dijk uit Oosterend won in de categorie amateurs met het verhaal ‘Bijna Scheepsramp’ de eerste prijs, Nel Rommets werd met ‘De Poon’ tweede en Hillie Keijzer-Vlas bezette met ‘Sleutel tot de freeheid’ de derde plaats.
Bij de professionals kwam de jury er niet uit. Ze besloot Frans Hopman en Gerard Timmerman, die repectievelijk een verhaal over hun opa en vader instuurden, ex aequo de eerste prijs te gunnen.
Het is traditie dat de winnaars hun prijs, een bedrag van €100,- aan een goed Texels doel schenken. Ook ditmaal kregen de prijzen een goede bestemming.
De verhalen zijn in gebundelde vorm overhandigd aan de Historische Vereniging. De middag werd besloten met een eerbetoon aan de in 2010 overleden Willem Kikkert. Zijn vrouw Maatje las het gedicht ‘Glorie van Gijssie’ voor.
Alle vijf prijswinnaars namen voor het eerst deel aan de wedstrijd. Van de 23 inzendingen waren er overigens tien schrijvers die bij het Texelfonds hun debuut maakten.

Onderstaand het juryrapport en alle 23 ingezonden verhalen. 

Juryrapport verhalenwedstrijd 2015

Aris_Bremer_Een_avondje_alleen
Aris Bremer Heb ik weer
Berth Boogaard een muis in huis
Berth Boogaard koppiestied
Berth Boogaard met de bus mee voor de oorlog
Corrie Timmer Zonde
Erna Drijver Van top tot tenen
Frans Hopman boer Frans
Gerard Timmerman Pa
Gerard Witte Liften
Gré Dros Hakkawee
Gré Dros Tante Sien
Hillie Keijzer-Vlas Sleutel
Jan van Dijk Bijna scheepsramp
Maatje Kikkert Glorie van Gijssie
Marianne Witte Kakmadam
Marianne Witte Mijn lievelingskleur
Marieke van Elst Muizenfamilie
Nel Rommets De Poon
Paula van Tongelen-Prins Kanoën
Riny Wielinga Cocky
Simon Dros Bevolkingsonderzoek bew
Willem Vlas Verschil van inzicht

Texelfonds
Postbus 56
1790 AB Den Burg

Bankrelaties
Rabobank: NL75RABO0156730820
Van Lanschot: NL53FVLB0226006638

ANBI

TOP