Het Texelfonds heeft in de vorige bestuursvergadering besloten drie aanvragen te honoreren. De bijdragen komen ten goede van handboogvereniging Swarte Skéépe, Stichting Veteranen Texel en twee jonge filmmakers.

De hoogste bijdrage, een bedrag van € 2.341,-, is voor Stichting Veteranen Texel. Op verzoek van deze organisatie is de eerste avond van de gehouden Avondvierdaagse aangewezen als Vrijheidsloop. Veteranen wandelen mee en vertellen de deelnemers onderweg over hun missies. Educatie over tolerantie en de waarde van vrede en vrijheid is belangrijk, volgens de veteranen. Als tastbare herinnering kregen alle wandelaars een speciaal T-shirt.

Ese Roeper uit De Koog en Fé Baan – allebei student van de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht – krijgen € 2.000,- voor een film die ze deze zomer op Texel opnemen. In de film – die ze Superbia noemen – willen ze de vervreemding van de mens en haar natuurlijke omgeving laten zien, met als doel de kijker bewust te maken van de natuur die in de mens zelf bestaat. ‘Hierin willen wij het contrast tussen de stad en de natuur naar voren laten komen en Texel als filmlocatie ontleent zich hier naar onze mening perfect voor’, aldus de makers. Zij zien het contrast ook in zichzelf: ‘Aangezien Ese is geboren en getogen in de natuur op Texel en Fé in de stedelijke ruimte van Rotterdam. Texel ligt daarom erg dicht bij onze achtergrond, maar is ook een van de weinige plekken in Nederland waar ongerepte natuur in volle glorie kan voortbestaan.’

Een bedrag van € 1.400,- ten slotte gaat naar handboogvereniging Swarte Skéépe. Bij een ledenwerfactie zijn afgelopen najaar zes kinderen lid geworden. Om hun ouders niet op kosten te jagen, wil de vereniging zes bogen aanschaffen, inclusief pijlen en rugzakken. De kinderen krijgen de bogen in bruikleen. De bijdrage wordt betaald uit het Jeugdfonds, een van de deelfondsen van het Texelfonds.

Texelfonds
Postbus 56
1790 AB Den Burg

Bankrelaties
Rabobank: NL75RABO0156730820
Van Lanschot: NL53FVLB0226006638

ANBI

TOP