Verhalen verbinden en houden de samenleving bij elkaar
‘Het Texelfonds vindt het vertellen van verhalen een belangrijk onderdeel van de cultuur. Verhalen houden de samenleving bij elkaar, verhalen verbinden. Dat stimuleert het Texelfonds graag.’
Met die woorden opende voorzitter en presentator Jacco Mokveld de zevende editie van de Verhalenmiddag van het Texelfonds, zondag 19 februari in De Waldhoorn in Den Hoorn. De middag werd door maar liefst ruim honderd belangstellenden bezocht.
De jury - Daan Welboren, Fiet van Beek en Marlieke Daals - koos uit meer dan veertig ingezonden verhalen een 'long list' van negen, die allemaal werden voorgedragen. De criteria: pakkend, typisch Texels, met bij voorkeur een vleugje humor of ontroering en uitdagend tot het op een nieuwe manier kijken naar een Texelse gebeurtenis.
Bertha Boogaard-Dros schreef volgens de jury met ‘Begrafenissen van vróger in Oosterend’ het beste verhaal. ‘We luisterden naar een verhaal van een dame op leeftijd, over toen ze nog een kind was. Op zo'n manier beschreven, dat het leek alsof we er zelf bij waren. Leerzaam én begrijpelijk’, aldus het juryrapport. Bertha kreeg een cheque ter waarde van €250,- die ze schonk aan het Green Bag Lady-project van OSG De Hogeberg, waar tassen worden genaaid om het gebruik van plastic terug te dringen.
De tweede prijs was voor Gerard Witte. Hij beschreef het leven van zijn moeder, Frida van Sambeek, die haar handen vol had aan een gezin van tien kinderen. De jury was getroffen door het liefdevolle tijdsdocument. ‘Je belééft het. Het is goed neergezet, zeer geraffineerd.’ Zijn cheque doneerde Gerard aan Stichting Hulp Oost Europa Texel.
Een ode aan het strand werd geschreven door Tine Dorothy Kooiman. De jury waande zich door haar beeldende beschrijving op het strand. Zij won de derde prijs en schonk de cheque aan Hospice Texel.
De anderen op de longlist waren Piet Kooiman, Jan Lap, Cintha Stiekema, Dick de Scally, Nel Rommets en de pas 15-jarige Evy Huizinga uit Friesland. Zij was zelf niet aanwezig, maar stuurde een filmpje in van haar voordracht.
Een emotioneel hoogtepunt van de Verhalenmiddag was de bijdrage van Oekraïense vluchteling Marina Katasonova uitsprak. In uitstekend Nederlands bedankte zij de Nederlandse bevolking voor haar gastvrijheid, die haar en zoveel andere vluchtelingen het leven heeft gered.
De middag werd muzikaal omlijst door zangeres Sabine Bremer en gitarist Gerard Timmerman, die mooie (luister)liedjes ten gehore brachten. Frank Scherphuis, Jeroen van Hattum en Gerrit Verhoeven van Radio Texel deden live verslag.