Wij hebben maar liefst 34 mooie en ontroerende verhalen mogen ontvangen! De jury - Daan Welboren, Fiet van Beek en Marlieke Daals - buigt zich momenteel over de verhalen en het is aan hen om te bepalen welke verhalen zondag 19 februari voorgelezen mogen worden in dorpshuis de Waldhoorn in Den Hoorn.

Kom je ook luisteren naar de verhalen? Het belooft een gezellige middag te worden! Radio Texel zal de middag live uitzenden en er is live muziek!

π€πšπ§π¦πžπ₯𝐝𝐞𝐧 𝐀𝐚𝐧 𝐯𝐒𝐚:

Gerard-Witte_TXF_verhalenmiddag.jpg

Foto: Gerard Timmerman

Het Texelfonds, Stichting Texels Welzijn, Bewindvoering Texel en de Gemeente Texel hebben de handen ineengeslagen. Texelaars - inwoners van 18 jaar en ouder, met een eigen energieaansluiting - die door hun energiekosten in een schrijnende situatie komen, kunnen zich melden bij Stichting Texels Welzijn.
 
In een persoonlijk gesprek wordt gekeken of betaling uit eigen middelen niet mogelijk is, of alle bestaande regelingen al zijn benut en of een bijdrage van het Texelfonds kan bijdragen aan verlichting van het probleem. Dit gebeurt met respect voor privacy, laagdrempelig Γ©n (vooral) snel.
 
Tot en met 30 juni 2023 kunnen aanvragen tot ondersteuning worden ingediend bij Stichting Texels Welzijn, tel. 0222-312696. π‘…π‘’π‘π˜©π‘‘π‘ π‘‘π‘Ÿπ‘’π‘’π‘˜π‘  π‘Žπ‘Žπ‘›π‘£π‘Ÿπ‘Žπ‘”π‘’π‘› 𝑏𝑖𝑗 π˜©π‘’π‘‘ 𝑇𝑒π‘₯π‘’π‘™π‘“π‘œπ‘›π‘‘π‘  𝑖𝑠 𝑛𝑖𝑒𝑑 π‘šπ‘œπ‘”π‘’π‘™π‘–π‘—π‘˜.
 

Logos-TXFONDS.JPG

Het Texelfonds is op zoek naar verhalen voor de inmiddels welbekende Verhalenmiddag, die zondag 19 februari de zevende editie beleeft. Waargebeurd of fictie, een herinnering om nooit te vergeten, een sappige anekdote of een prikkelende bespiegeling, alles is welkom. Belangrijk is alleen dat het verhaal een Texelse link heeft. Alle inzendingen worden bewaard en gepubliceerd op de website van het Texelfonds.

De schrijvers van de beste acht verhalen worden uitgenodigd het hunne voor te lezen op de Verhalenmiddag, die op 19 februari in De Waldhoorn in Den Hoorn wordt gehouden. De beste drie krijgen een geldprijs, te besteden aan een goed Texels doel naar keuze. Deze verhalen worden bovendien in de Texelse Courant afgedrukt. Voor leerlingen van het voortgezet onderwijs (tot circa 19 jaar) is er een aparte prijs.

De jury bestaat uit Eilanddichter Fiet van Beek, OSG-docente Marlieke Daals en boekhandelaar Daan Welboren.Verhalen hebben een maximumlengte van 800 woorden en worden bij voorkeur digitaal aangeleverd via . Op papier kan dat eventueel bij het Texelfonds (Postbus 56, 1790 AB Den Burg) en De Buureton (Beatrixlaan 43, Den Burg). De uiterste inzenddatum is 8 januari.

Flyer verhalenmiddag 2023

In de laatste vergadering van 2022 heeft het Texelfonds vier aanvragen voor Texelse doelen gehonoreerd.

Het grootste bedrag, € 8.000,-,  is voor De Deel, waar iedere week een groeiende groep Texelaars met een niet aangeboren hersenafwijking, geheugenklachten of beginnende dementie bij elkaar komt. De Deel biedt hulp en advies aan deze mensen en hun familie en mantelzorgers en wordt van groot belang voor het welzijn van deze groep geacht. De Deel is een initiatief van Texels Welzijn en er zijn zo’n twaalf vrijwilligers bij betrokken.

Een bijdrage van € 5.000,- gaat naar de Stichting 600 jaar Hoornder kerk. In 2025 is het 600 jaar geleden dat de bouw van het Hoornder kerkje gereed kwam. Een prachtige aanleiding om de rijke historie van dit gebouw te bundelen en uit te geven in een fraai, historisch verantwoord en toegankelijk geschreven boek, vindt de stichting.

Threes Anna krijgt € 800,- voor De Fuik, een film over Sieme Gieles, de laatste fuikenvisser van Texel. β€œEen portret over de tijd waarin we leven, en vooral ook over het leven zelf. Over de wereld die verandert en het leven dat verandert, en hoe moeilijk het is om al die veranderingen, die steeds sneller gaan, aan te kunnen”, zegt de maakster er zelf over.

De Vriendenkring mag een bijdrage tegemoet zien van € 692,- voor de organisatie van Eenakters op de planken. Samen met andere Texelse toneelspelers verzorgt de Hoornder toneelvereniging twee avonden vol korte toneelstukken: op zaterdag 14 januari in De Bijenkorf in Oosterend en op zaterdag 21 januari in De Waldhoorn in Den Hoorn.

De bewonersvereniging van De Potvis op ’t Horntje krijgt een bijdrage van €6.750 van het Texelfonds voor de verlevendiging van de omgeving. Belangrijkste onderdeel van het plan is het omvormen van het kale middenterrein tot een ecologische moes- en kruidentuin. Dat verhoogt er niet alleen de biodiversiteit, maar moet ook de onderlinge band tussen de bewoners vergroten. Zij verrichten een deel van de bijbehorende werkzaamheden zelf en krijgen daarbij hulp van een professionele hovenier. Het plan kost niet alleen geld, maar zorgt ook voor een besparing, aangezien eigenaar Woontij er het gras niet meer hoeft te maaien.

Het Texelfonds schenkt Stichting Kopwerk €4.000 voor het verzorgen van sociale weerbaarheidtrainingen aan leerlingen van de Texelse basisscholen. De trainingen komen voort uit een breed samenwerkingsverband, opgezet door Young4Ever, gemeente Texel, Texels Welzijn, Texelgezinnen, Kinderopvang en de scholen en zijn bedoeld om kinderen en ouders te ondersteunen in het gezond en veilig opgroeien. Het betreft een driejarig project. Op de OSG is het afgelopen jaar al proefgedraaid. De bijdrage van het Texelfonds wordt betaald uit het IJspegelfonds, een van de deelfondsen van het Texelfonds.

Basisschool De Bruinvis in Oudeschild krijgt een bedrag van €3.500 voor de opvang van OekraΓ―ense kinderen. Dit bedrag wordt besteed aan de aanschaf van chromebooks met een taalprogramma, een nuttig hulpmiddel voor onderwijs aan leerlingen die (nog) niet zo goed Nederlands spreken. De bijdrage komt uit het Jeugdfonds, een van de deelfondsen van het Texelfonds.

Daarnaast krijgt De Bruinvis €500 voor de aanschaf van zestien leskisten. Deze worden gebruikt in nieuw opgezette praktische lessen. Idee achter deze lessen is dat ieder kind zijn eigen talenten of gaven heeft. β€˜De een is goed in taal, de ander creatief en weer een ander is graag praktisch bezig. Voor alle leerlingen is het goed om onderwijs te volgen vanuit je kracht. Cultuuronderwijs, bewegend leren en ook praktisch leren helpen die talenten verder te ontwikkelen en in te zetten voor het verder leren’, motiveert de school.

Een bijdrage van €900 gaat naar Sportstichting Texel voor de aanschaf van een opblaasbare boarding. Deze wordt gebruikt voor het jaarlijkse Texels kampioenschap pannavoetbal voor scholieren. De oude houten boarding is kapot en niet meer bruikbaar. De nieuwe boarding komt beschikbaar voor scholen en voetbalverenigingen en kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt op Koningsdag. Bedoeling van de sportstichting is kinderen meer te laten bewegen.

Een bedrag van €3.155 is er voor de dorpscommissie van Oosterend voor het maken van twee trappen aan de Waddendijk bij de Zandkes en de Krassekeet. Deze – inmiddels gerealiseerde – voorzieningen worden gebruikt door inwoners van Oosterend en Oost die daar jaarrond zwemmen. De oudste zwemmers zijn meer dan negentig jaar oud. Voor hen was de steile dijkopgang een lastig te nemen hindernis. De bijdrage komt uit het Kok-Barendregt Fonds, een van  deelfondsen het Texelfonds.

Club Jazz on the Waves krijgt €1.000 voor de organisatie van vier concerten met gerenommeerde muzikanten in De Waldhoorn in Den Hoorn. De organisatie wil het cultuuraanbod op Texel verbreden en de jazz terugbrengen naar Texel. De serie komt voort uit het gelijknamige festival Jazz on the Waves. Het eerste concert, met saxofonist Hans Dulfer, heeft inmiddels plaatsgevonden.

Texelfonds
Postbus 56
1790 AB Den Burg

Bankrelaties
Rabobank: NL75RABO0156730820
Van Lanschot: NL53FVLB0226006638

ANBI

TOP