Zoals in ons eerdere bericht al aangegeven was de viering van het 15-jarig jubileum van het Texelfonds bijzonder geslaagd. Op woensdagavond 13 november hebben de 174 bezoekers in Cinema Texel met volle teugen genoten van een gevarieerd en boeiend programma, Onderstaand de video's die hiervan door Tijn Zeeman en Jesper de Graaf van Texel Kijken en Luisteren zijn gemaakt.
De avond werd op ontspannen wijze aan elkaar werd gepraat door Liesbeth Rijk.

Jan Beijert "15 jaar Texelfonds"


Professor Theo Schuiyt, hoogleraar filantropische studies aan de VU Amsterdam.


Esmée Pieters "Somewhere Only We Know"


Jacco Mokveld "Mijn verwondering"


Pepijn Lijklema "Toekomst van Texel"


Voorzitter Jong Texelfonds Rodny Stolk


Francine Giskes "Je moet het wel willen weten"


Jan-Willem Bakker "Samenleving"


Esmée Pieters en Wout Kliek "True Colors"


Marion Barth "Verrijk Je Buurt"


Joop Rommets "Uitreiking eerste exemplaar jubileumboek"


Esmé Pieters "Een onbekend bestaan"


Koninklijke onderscheiding Jan Beijert

Het was een avond met alleen maar hoogtepunten, de viering van het 15-jarig jubileum van het Texelfonds, woensdag 13 november. De bezoekers in de tot de laatste stoel gevulde Cinema Texel genoten met volle teugen van een gevarieerd en boeiend programma, dat op ontspannen wijze aan elkaar werd gepraat door Liesbeth Rijk.

De avond werd geopend door Jan Beijert, voorzitter en initiatiefnemer van het Texelfonds. Hij schetste de groei van het gemeenschapsfonds, dat met een gift van €1000 van de Texelse Lionsclub begon. Vijftien jaar later is het eigen vermogen €1,4 miljoen en heeft het Texelfonds ruim tweehonderd veelbelovende initiatieven gesteund met een bedrag van in totaal ruim €770.000.

Veel lof was er voor de gastsprekers: directeur van De Bolder Jacco Mokveld, Pepijn Lijklema van ingenieursbureau Vigor Novus, oud-burgemeester Francine Giskes, schapenfokker Jan-Willem Bakker en voorzitter van het Jong Texelfonds Rodny Stolk. Hun presentaties waren aansprekend en soms ronduit prikkelend. Zo betoogde Giskes dat een neiging tot roddelen niet altijd een vervelende karaktereigenschap hoeft te zijn, maar ook wijst op betrokkenheid. En Mokveld bracht de zaal aan het twijfelen. Wat is beter: investeren in een goedlopend viersterrenhotel of in een scholengemeenschap die regelmatig onder vuur ligt en jaarlijks hoge kosten met zich meebrengt? Het antwoord leek voor de hand te liggen. Maar is Texel beter af zonder dat hotel of zonder de school?

Professor Theo SchuytEen bijzondere gastspreker was professor Theo Schuyt, hoogleraar Filantropische Studies aan de VU, die zijn waardering voor het Texelfonds uitsprak. Hij noemde het één de meest succesvolle gemeenschapsfondsen van Nederland en voorspelde een mooie toekomst, ook al omdat we in ‘De Gouden Eeuw van de filantropie’ leven.

 

Een ander hoogtepunt was het cadeau dat bestuurslid Marion Barth namens de jubilaris aan de Texelse samenleving overhandigde. Het betrof het project Verrijk Je Buurt, waarmee het komende half jaar kleinschalige projecten worden gefinancierd die een buurt of wijk beter en gezelliger kunnen maken. Projectleider is Tessa van Daalen, alle informatie is te vinden op www.texelfonds.verrijkjebuurt.nl.

Esmée Pieters en gitarist Wout KliekTussen alle toespraken door waren er muzikale intermezzo’s van Esmée Pieters. De jonge studente aan de Frank Sanders Akademie (de musicalopleiding in Amsterdam) ontroerde met drie prachtige nummers. Ze werd daarbij begeleid door pianiste Karen Haasdijk en gitarist Wout Kliek. Ook een hoogtepunt, vonden de bezoekers, die Esmée beloonden met een langdurig applaus.

Joop Rommets presenteert het jubileumboekAan Joop Rommets de eer om het jubileumboek over het Texelfonds te presenteren, dat hij schreef met hulp van Jan Beijert en oud-bestuursleden Christine Groen en Ellen Bot. Rommets schetste de wordingsgeschiedenis, die nogal wat voeten in de aarde had. Want je kunt moeilijk al die honderden projecten beschrijven die het Texelfonds in vijftien jaar heeft gesteund. Het eerste exemplaar was voor Pieter Bakker, zoon van de eerder dit jaar overleden Bob Bakker. Bakker senior was lid van de eerste Raad van Advies en een belangrijk ambassadeur van het Texelfonds. ‘Een geweldig cadeau aan de Texelse samenleving’, de titel van het boek, is een uitspraak van Bakker, gedaan bij de een van de eerste bijeenkomsten die leidden tot de oprichting van het Texelfonds.

Voorzitter Jan Beijert geridderdNa de presentatie was er – onaangekondigd – nóg een hoogtepunt. Jan Beijert werd door burgemeester Michiel Uitdehaag op het podium geroepen en ten overstaan van een volle zaal gehuldigd. Voor al zijn verdiensten voor het Texelfonds (en onder meer ook voor het Texels Museum, het Texels Christelijk Mannenkoor en tennisvereniging Deuce) werd Beijert benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Uiteraard werd ook zijn vrouw Hetty bij de huldiging betrokken. Dat mag ook wel, want het ging thuis nogal eens over het Texelfonds, moest Beijert toegeven.

Na het officiële programma was er nog tijd voor een hapje en een drankje en werd nog geruime tijd nagepraat. ‘Een bijzondere avond’, concludeerde menigeen.

De foto's van de avond zijn gemaakt door Gertha Wessels.

Marion Barth geeft uitleg over de bestedingen van het Texelfonds in 2018Onder grote belangstelling is zaterdag de jaarvergadering van het Texelfonds gehouden. Het aantal bezoekers was zelfs zo groot, dat op het laatste moment moest worden besloten de tussenwand weg te schuiven die de twee zaaltjes in De Buureton van elkaar scheidt, waardoor toch iedereen een zitplaats kon worden geboden.

Voorzitter Jan Beijert opende de vergadering met een uitspraak van de onlangs overleden Bob Bakker, lid van de eerste Raad van Advies, die het Texelfonds bij de oprichting in 2004 ‘een geweldig cadeau voor de Texelse samenleving’ noemde. Penningmeester Dirk Vinke en bestuurslid aanvragen Marion Barth blikten daarna terug op 2018. In hun verhalen viel op dat het rendement door de tegenvallende beurskoersen wat minder was dan gehoopt, maar dat de financiële situatie van het Texelfonds toch gezond is en dat het afgelopen jaar veel Texelse projecten met een gift konden worden gesteund. Dat varieerde van een steiger voor de werkgroep Kerkuil tot de restauratie van het monumentale orgel van de Maartenskerk en een bladblazer voor de vrijwilligers die het skatepark in Den Burg knap houden. In totaal ging het om een bedrag van €77.311,-.

Rodny Stolk en Maaike de Graaf vertelden over de ontwikkelingen binnen het Jong Texelfonds. Ze gaven er een extra en persoonlijk tintje aan door duidelijk te maken dat het bestuurslidmaatschap ook goed voor hun eigen ontwikkeling is en dat ze er veel van leren.

Onbetwist hoogtepunt van de vergadering was ‘Ik liek alles wel kwiet, een Texels antwoord op culturele onterving’, een bijdrage van oud-Texelaar Lodewijk Dros. In een boeiende lezing ging hij in op de veranderende Texelse samenleving. Hij constateerde dat boeren en vissers nog niet zo lang geleden de belangrijkste beroepsgroepen op het eiland waren, maar dat zij inmiddels vooral rekwisieten van het toerisme zijn geworden.

Onnavolgbaar was de link die Dros wist te leggen met zijn boek ‘Eiland in de nevel’, dat deze week verschijnt en waarin hij de wandeling beschrijft die Pieter Kikkert in 1791 over Texel maakte. Graag had hij het eerste exemplaar overhandigd aan Jan van der Vis, scheidend lid van de Raad van Advies, maar de uitgever vond dat geen goed idee, omdat de officiële presentatie nog moest worden gehouden. Dros loste dat creatief op door Van der Vis het tweede exemplaar te overhandigen. Als dank voor zijn lezing kreeg hij een cheque van €100,- voor een goed doel. Op voorspraak van zijn broer Peter bestemde Dros het voor de Texelse voedselbank.

2019 03 06 16.17.40De bestuurders van het Jong Texelfonds hebben in drie sessies zeven geïnteresseerde jongeren alle ins - en outs van het besturen uitgelegd. Zij werden daarbij gesteund door de ervaren bestuurders van het Texelfonds Jan Beijert en Dirk Vinke. Het jong Texelfonds is opgericht in 2016. De jonge bestuurders van het eerste uur hebben tijdens de sessies de cursisten enthousiast gemaakt om zich in te zetten voor de samenleving. Met de stelling "Als je niets doet voor de samenleving, gebeurd er ook niets" gaven zij aan dat het veel voldoening geeft om te besturen. Op de foto de 7 gecertificeerde deelnemers samen met de leden van het jongerenbestuur.

Texelfonds
Abbewaal 27
1791 WX Den Burg

Bankrelaties
Rabobank NL75RABO0156730820
Van Lanschot:NL53FVLB0226006638

ANBI

TOP