Voorzitter Jan Beijert tijdens de opening van de jubileumavond Het was goed nieuws, wat voorzitter Jan Beijert te melden had op de jubileumavond in Cinema Texel. Aan een veelkoppig publiek kon hij mededelen dat het gemeenschapsfonds, dat in 2004 met een negatief saldo begon, anno 2014 bijna over een miljoen euro beschikt. Het Texelfonds heeft er recent ook een nieuw Fonds op Naam bijgekregen.

Het nieuwe Fonds, “Lof der Zotheid” genaamd, is een gift van een anonieme gever en bedraagt €100.000,-. Het geld mag worden aangewend op het gebied van jeugd- en ouderenzorg, kunst en cultuur en natuur en landschap. Het bedrag is vrij beschikbaar, het gaat bij dit Fonds niet alleen om het rendement.

Ook het Texelfondspodium zit in de lift. Het publiek kreeg op het grote bioscoopdoek het door Rosa-Lynn de Boer en Job van Glabbeek ontworpen logo te zien.

Het belangeloos gemaakte, kleurige ontwerp zal de komende jaren met regelmaat te zien zijn, want het is de bedoeling via het Texelfondspodium mensen die wat te melden hebben, een stem te geven. “Texelaars letterlijk een podium te geven,” aldus Jan Beijert. Gastspreker in dit kader was EU-watcher Joop Hazenberg, die stelde dat – nu de overheid zich aan het terugtrekken is - lokale fondsen een steeds belangrijker plek in de samenleving gaan innemen.

Jacques Dijt, de allereerste voorzitter van het Texelfonds, vergeleek in zijn toespraak voorzitter Jan Beijert met dokter Wagemaker, die 107 jaar geleden een beroep op de solidariteit van de Texelaars deed om er voor te zorgen dat de bootverbinding met het vaste land in Texelse handen kwam. Jacques Dijt was tien jaar geleden gelijk geïnteresseerd in de plannen van Jan Beijert om een gemeenschapsfonds op te richten. “Wat dat betreft is er in ruim honderd jaar niets veranderd. Als er iemand opstaat met een goed plan waar alle Texelaars achter staan, komt de gemeenschapszin in actie en wordt het een groot succes.”

Afsluiting van de avond door het popkoorDaan van Loenhout kreeg namens Oosterend het woord over het project ‘kunst in de dorpen’. Uit de giften van TESO worden binnen enkele jaren in alle dorpen kunstwerken gerealiseerd. In Oosterend zijn de plannen hiervoor in een vergevorderd stadium. De avond werd besloten met een swingend optreden van het Popkoor, dat onverwacht de trappen van de bioscoop kwam afdalen om het jubileum, met een luidkeels meezingend publiek, op muzikale wijze te vieren.

Texelfonds
Postbus 56
1790 AB Den Burg

Bankrelaties
Rabobank: NL75RABO0156730820
Van Lanschot: NL53FVLB0226006638

ANBI

TOP