2013-09 Het monumentale orgel van de Francisca Romana kerk in De Cocksdorp is ingrijpend gerestaureerd. Het Texelfonds heeft € 5000,- bijgedragen aan de restauratie. Het orgel uit 1761 is een van de weinig overgebleven balustrade orgels in Nederland.

2013-08 Voor de renovatie van het exterieur van de Protestantse Waddenkerk in de Cocksdorp heeft het Texelfonds een bedrag van € 7.500,- gedoneerd. De kerk is beeldbepalend voor het silhouet van de Cockdorp en vanuit alle windrichtingen goed zichtbaar. Naast het kerkelijke gebruik vinden er ook veel culturele en maatschappelijke evenementen. In de zomermaanden houden vrijwilligers de kerk dagelijks open, geven informatie en verzorgen rondleidingen en verkopen ansichtkaarten en handwerk.

ContractHospice

2013-07 Het Texelfonds Compliment 2013 ging naar Hospice Texel. Brigitte Hollands toonde zich blij verrast met dit gebaar. Samen met Texelfondsvoorzitter Jan Beijert tekende ze ook een overeenkomst waarin het Texelfonds, gedurende vijf jaar, maximaal € 5000,- bijdraagt aan de opleidingskosten voor vrijwilligers.

2013-06 Videolux heeft twee nieuwe websites gelanceerd. Op www.texelkenner.nl kunnen mensen hun kennis over het eiland testen en eventueel het certificaat ‘Texelkenner’ behalen. De andere website www.gastvrijtexel.nl is bedoeld om met name personeel van de vaste wal kennis op te laten doen over Texel, zodat vragen van toeristen beter beantwoord kunnen worden. Het Texelfonds heeft de projecten met € 8000,- ondersteund.

leitjes

2013-05 In Oosterend heeft Ger de Jong het eerste gevelbordje aan Wijnhuis Oosterend geschroefd. Het Texelfonds honoreerde een aanvraag van de Strender Dorpscommissie en schonk € 750,- om de leitjesroute door het historische deel van het dorp mogelijk te maken. De wandeling langs de leitjes leidt langs 27 panden met een geschiedenis, opgetekend door Jan Brouwer. De teksten geven een aardig beeld van de historie van Oosterend.

zeehonden2013-04 De eerste bijdrage uit het Jeugdfonds is een feit! De kleuters van de Thijsseschool in Den Burg krijgen, in het kader van het nieuwe natuurspeelterrein rond de school, twee betonnen zeehonden om mee te spelen. De zeehonden zijn gemaakt door Aannemingsbedrijf Boon. Met de aanvraag is € 605,- gemoeid. Met het realiseren van de speelplaats zijn ouders, kinderen en medewerkers ruim een jaar beziggeweest.

OverhandigingchequeSterrenwacht2013-03 Het Texelfonds heeft een aanvraag van Volkssterrenwacht De Jager om een zonnekijker aan te schaffen gehonoreerd. De kijker krijgt een plaats in het nieuwe observatorium, waarmee een lang gekoesterde wens van de sterrenwacht in vervulling is gegaan. Tijdens een feestelijke bijeenkomst reikte penningmeester Dirk Vinke een cheque van € 2.525,- uit aan sterrenwachtvoorzitter Cees Ribbens voor de aanschaf van het apparaat.

2013-02 Artex heeft voor de tweejaarlijkse dansvoorstelling ‘Assepoester’ € 500,- van het Texelfonds ontvangen. De sprookjesachtige opvoering, onder leiding van dansdocenten Roos Bakker en Lisette Boeijen, vond plaats in de De Koninghal. Ruim tweehonderd dansers bezorgden het publiek in de uitverkochte zaal een prachtige avond.

2013-01 Het ‘Verteltheater voor senioren’, onderdeel van de Stichting Ajuin, heeft € 5000,- ontvangen voor het maken van een DVD van de film ‘Handenvol - Arbeid van alledag.’ In de film, een vervolgproject van het Verteltheater, vertellen vierentwintig Texelaars van 65 jaar en ouder, over hun werk. De DVD wordt o.a. vertoond in Kaap Skil en is verkrijgbaar bij de boekhandels.

Texelfonds
Postbus 56
1790 AB Den Burg

Bankrelaties
Rabobank: NL75RABO0156730820
Van Lanschot: NL53FVLB0226006638

ANBI

TOP