Het was een avond met alleen maar hoogtepunten, de viering van het 15-jarig jubileum van het Texelfonds, woensdag 13 november. De bezoekers in de tot de laatste stoel gevulde Cinema Texel genoten met volle teugen van een gevarieerd en boeiend programma, dat op ontspannen wijze aan elkaar werd gepraat door Liesbeth Rijk.

De avond werd geopend door Jan Beijert, voorzitter en initiatiefnemer van het Texelfonds. Hij schetste de groei van het gemeenschapsfonds, dat met een gift van €1000 van de Texelse Lionsclub begon. Vijftien jaar later is het eigen vermogen €1,4 miljoen en heeft het Texelfonds ruim tweehonderd veelbelovende initiatieven gesteund met een bedrag van in totaal ruim €770.000.

Veel lof was er voor de gastsprekers: directeur van De Bolder Jacco Mokveld, Pepijn Lijklema van ingenieursbureau Vigor Novus, oud-burgemeester Francine Giskes, schapenfokker Jan-Willem Bakker en voorzitter van het Jong Texelfonds Rodny Stolk. Hun presentaties waren aansprekend en soms ronduit prikkelend. Zo betoogde Giskes dat een neiging tot roddelen niet altijd een vervelende karaktereigenschap hoeft te zijn, maar ook wijst op betrokkenheid. En Mokveld bracht de zaal aan het twijfelen. Wat is beter: investeren in een goedlopend viersterrenhotel of in een scholengemeenschap die regelmatig onder vuur ligt en jaarlijks hoge kosten met zich meebrengt? Het antwoord leek voor de hand te liggen. Maar is Texel beter af zonder dat hotel of zonder de school?

Professor Theo SchuytEen bijzondere gastspreker was professor Theo Schuyt, hoogleraar Filantropische Studies aan de VU, die zijn waardering voor het Texelfonds uitsprak. Hij noemde het één de meest succesvolle gemeenschapsfondsen van Nederland en voorspelde een mooie toekomst, ook al omdat we in ‘De Gouden Eeuw van de filantropie’ leven.

 

Een ander hoogtepunt was het cadeau dat bestuurslid Marion Barth namens de jubilaris aan de Texelse samenleving overhandigde. Het betrof het project Verrijk Je Buurt, waarmee het komende half jaar kleinschalige projecten worden gefinancierd die een buurt of wijk beter en gezelliger kunnen maken. Projectleider is Tessa van Daalen, alle informatie is te vinden op www.texelfonds.verrijkjebuurt.nl.

Esmée Pieters en gitarist Wout KliekTussen alle toespraken door waren er muzikale intermezzo’s van Esmée Pieters. De jonge studente aan de Frank Sanders Akademie (de musicalopleiding in Amsterdam) ontroerde met drie prachtige nummers. Ze werd daarbij begeleid door pianiste Karen Haasdijk en gitarist Wout Kliek. Ook een hoogtepunt, vonden de bezoekers, die Esmée beloonden met een langdurig applaus.

Joop Rommets presenteert het jubileumboekAan Joop Rommets de eer om het jubileumboek over het Texelfonds te presenteren, dat hij schreef met hulp van Jan Beijert en oud-bestuursleden Christine Groen en Ellen Bot. Rommets schetste de wordingsgeschiedenis, die nogal wat voeten in de aarde had. Want je kunt moeilijk al die honderden projecten beschrijven die het Texelfonds in vijftien jaar heeft gesteund. Het eerste exemplaar was voor Pieter Bakker, zoon van de eerder dit jaar overleden Bob Bakker. Bakker senior was lid van de eerste Raad van Advies en een belangrijk ambassadeur van het Texelfonds. ‘Een geweldig cadeau aan de Texelse samenleving’, de titel van het boek, is een uitspraak van Bakker, gedaan bij de een van de eerste bijeenkomsten die leidden tot de oprichting van het Texelfonds.

Voorzitter Jan Beijert geridderdNa de presentatie was er – onaangekondigd – nóg een hoogtepunt. Jan Beijert werd door burgemeester Michiel Uitdehaag op het podium geroepen en ten overstaan van een volle zaal gehuldigd. Voor al zijn verdiensten voor het Texelfonds (en onder meer ook voor het Texels Museum, het Texels Christelijk Mannenkoor en tennisvereniging Deuce) werd Beijert benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Uiteraard werd ook zijn vrouw Hetty bij de huldiging betrokken. Dat mag ook wel, want het ging thuis nogal eens over het Texelfonds, moest Beijert toegeven.

Na het officiële programma was er nog tijd voor een hapje en een drankje en werd nog geruime tijd nagepraat. ‘Een bijzondere avond’, concludeerde menigeen.

De foto's van de avond zijn gemaakt door Gertha Wessels.

Texelfonds
Postbus 56
1790 AB Den Burg

Bankrelaties
Rabobank: NL75RABO0156730820
Van Lanschot: NL53FVLB0226006638

ANBI

TOP