2019-09 Een bedrag van € 2054,- uit het IJspegelfonds gaat naar het 4-5 mei Comité Texel en wordt gebruikt om Aron Zeeman van Texel Kijken en Luisteren een live-reportage te laten maken van de Dodenherdenking.

2019-08 Uit het IJspegelfonds wordt € 1150,- toegekend voor een theatervoorstelling van Artex. Deze wordt bij de Dodenherdenking van 4 mei verzorgd door Karin Gaasbeek, Jacolien van Kooten, Bert Schuiling en de jongerentheatergroep van Artex. Op het programma staan de eenakter “Angst en ellende van het Derde Rijk” van Berthold Brecht en “Ik huil mijn vaders tranen”, een stuk van Martine Faber.

2019-07 Uit het Jeugdfonds is een bedrag van € 1000,- toegekend aan een kunstproject van de Stichting SEA waarbij kunst en wetenschap voor een groot publiek inzichtelijk worden gemaakt. Het project bestaat onder meer uit een theatervoorstelling bij het NIOZ voor kinderen van 5 tot 12 jaar en een speurtocht voor gezinnen, scholen en instellingen.

2019-06 Uitgeverij Boom krijgt € 2.000,- van het Texelfonds voor de realisatie van het boek Eiland in Nevel. Daarin doet oud-Texelaar Lodewijk Dros onderzoek naar de wandeling die Pieter Kikkert in 1791 over Texel maakte. Deze Kikkert was waarschijnlijk de eerste wandelaar op het eiland.
De uitgever laat weten te denken aan “een stevig full-colourboek, dat ook mooi blijft bij intensief gebruik (wandelen, vakantie)” en noemt het “een ideaal cadeauboek voor Texelaar en toeristen”. Het Texelfonds haalt het bedrag uit het TESO-fonds. Het boek verschijnt naar verwachting tijdens de cultuurmaand Lange Juni.

2019-05 Uit het fonds *Lof der Zotheid* gaat een bedrag van € 1.500,- naar de Zilveren Camera Fototentoonstelling, die op initiatief van Arnold van Bruggen in juni naar Texel komt. De tentoonstelling bestaat uit de inzendingen van (professionele) fotografen voor de Zilveren Camera en is dus zeer divers. Texels onderdeel is een winnende serie foto’s over het zaalvoetbalteam van Texel’94 dat in de eerste divisie speelt. Een belangrijke reden voor het bestuur van het Texelfonds om steun toe te zeggen is ook het educatieve programma voor 10- tot 14-jarigen dat bij de tentoonstelling hoort.

2019-04 Uit het fonds *Lof der Zotheid* is een bedrag van € 1.000,- beschikbaar gestelt voor de Texelse Opera Vierdaagse. Daarbij worden in de cultuurmaand Lange Juni voorstellingen, workshops, verrassingsoptredens en een open podium gehouden.

2019-03 Het  Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel ontvangt uit het TESO-fonds een bedrag van € 1.000,- voor het realiseren van luisterpunten in het museum zelf en op de begraafplaats van de Georgiërs. Belangstellenden kunnen er met hun smartphone een QR-code activeren en zo luisteren naar verhalen van ooggetuigen, historici en kenners over de oorlog op Texel.

2019-02 Het Texelfonds stelt € 300,- beschikbaar voor de Noordhollandse Dialectenmiddag die op zaterdag 16 maart in Question Plaza wordt gehouden. Naast uiteraard het Tessels klinken er onder meer dialecten uit Marken, West-Friesland, Volendam en de Zaan. Taalkundige Marcel Plaatsman trekt er een vergelijking tussen diverse dialecten

2019-01 Uit het fonds *Lof der Zotheid* wordt € 1.000,- beschikbaar gesteld voor de tweede Texelse Cultuurnacht. deze wordt zaterdag 9 februari op diverse locaties in De Waal gehouden. Het feit dat de eerste editie vorig jaar in Oudeschild een groot succes was en voor de hele Texelse samenleving toegankelijk, speelde een doorslaggevende rol bij deze toekenning

Texelfonds
Postbus 56
1790 AB Den Burg

Bankrelaties
Rabobank NL75RABO0156730820
Van Lanschot:NL53FVLB0226006638

ANBI

TOP